На данашњи дан рођен је Ерих Марија Ремарк: На западу, и даље, ништа ново

Данко Кузмановић
На данашњи дан рођен је Ерих Марија Ремарк: На западу, и даље, ништа ново

Бањалука - Њемачки књижевник Ерих Паул Ремарк, рођен је 22. јуна 1898. године у Оснабрику у радничкој породици. Са 18 година отишао је на фронт у Првом свјетском рату, гдје је убрзо и рањен.

 Послије рата мијења презиме Ремарк у Ремарљуе, које је било и првобитно презиме његове породице све док га није промијенио његов дјед. Да би преживио, радио је многе послове, укључујући и посао библиотекара, пословног човјека, учитеља, новинара и издавача.

Свој први роман “На западу ништа ново” објавио је 1929. године под именом Ерих Марија Ремарк. У роману описује суровост рата посматрану из перспективе деветнаестогодишњег војника. Та књига описује рат као сасвим другу димензију, преваре и манипулисање и отвара други поглед на људску немоћ и људску психу.

Ремаркова популарност нагло почиње да расте, а  он у својим сљедећим дјелима “Повратак”, “Три ратна друга”, “Тријумфална капија”, “Небо не зна за миљенике”, “Ноћ у Лисабону” најчешће описује ратне и послијератне године.

Читајући Ремаркове књиге, стиче се утисак да му је свака књига аутобиографска, с обзиром на његову велику вјештину описа различитих ситуација. Својим стилом писања разумљивим свакоме, а у исто вријеме отварајући многа “тешка” питања показује своју изузетну списатељску моћ. Овај књижевни великан и миљеник читалаца до најситнијих детаља описује сваку ситуацију, тако јасно како само он зна.

Године 1933. нацистички режим забрањује и спаљује Ремаркове књиге и покреће пропагандну кампању тврдећи да вуче поријекло од француских Јевреја и да је презиме Ремарк у ствари Крамер читано уназад. Упркос томе што никад није доказана, ова информација се појављује и у неким новијим Ремарковим биографијама.

Други свјетски рат Ремарк је провео у емиграцији, у Швајцарској. Женио се три пута, од тога два пута истом женом, плесачицом Илсом Жан-Замбуи, а потом бившом супругом Чарлија Чаплина Полетом Годар. Био је у вези са Марлен Дитрих, Хеди Ламар и са Гретом Гарбо. Возио је “ланчу” кабриолет и спортски “бугати”, дружио се са Чаплином, Колом Портером, Скотом Фицџералдом и Ернестом Хемингвејом. Године 1939. емигрирао је у САД са својом првом женом Илсом Жан-Замбуи. Осам година послије тога Ремаркови су постали пуноправни грађани САД. Пар се вратио у Швајцарску 1948. године након чега се и развео. Ремарк се 1958. године оженио холивудском глумицом Полет Годард.

Ерих Марија Ремарк је умро 1970. године у 72. години у Локарну у Швајцарској.

Занимљивости

Књига “На западу ништа ново” је само у години објављивања продата у тиражу од милион и по примјерака и одмах је преведена на 29 језика.

Ремарк је 1931. године номинован и за Нобелову награду за мир.

Написао је 300 љубавних писама Марлен Дитрих, са којом је био у вези три године.

Његове књиге су преведене на чак 58 језика.

Средње име промијенио је у знак сјећања на мајку Марију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана