NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću

Milanka Mitrić
NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću

Beograd - Prestižno priznanje za najbolji roman godine, slavna NIN-ova nagrada, koja je dodijeljena jubilarni 65. put, pripala je književniku Vladimiru Tabaševiću za roman “Zabluda svetog Sebastijana”.

Naveli su ovo članovi žirija za ovu nagradu, koji su ove godine najbolje đelo birali od više od 200 pristiglih romana. Žiri su činili: Tamara Krstić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Zoran Paunović (predsjednik).

- Sada se kao zreli pisac koji vlada jezikom i pričom bez priče, atmosferom i složenim motivima potpuno predaje kontrolisanom jezičkom delirijumu. Tabašević menja perspektive i tehnike, da bi jezičke krhotine iz prvog dela teksta u drugom prikupio u slagalicu - priču koja će nam, na kraju, umesto izlaza ponuditi i novi jezički i egzistencijalni lavirint - napisano je u obrazloženju žirija.

Za pomenuti roman Tabašević je kao podtekst uzeo priču o svetom Sebastijanu, te čitaocima predočio priču o problematizovanju fenomena žrtve u zablude o njoj.

- Zablude o nama koji “činimo dobro”, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše “spasiteljske misije” imale “publiku”. Poigravajući se likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sećanja neprestano preobražavaju - napisano je u objašnjenju radnje romana “Zabluda svetog Sebastijana”, koji je prošle godine objavljen u izdanju “Lagune”.

Vladimir Tabašević je rođen u Mostaru 1986. godine,  pod punim imenom Vladimir Bošnjak-Tabašević. Do sada je objavio knjige poezije “Koagulum” (2010), “Tragus” (2011), “Kundak” (2012) i “Hrvatski kundak” (2014).

Njegova đela su zastupljena u brojnim pregledima i izborima savremene poezije: “Prostori i figure” (2013), “Restart” (2014), “Troje”(2016).

Njegov prvi roman “Tiho teče Misisipi” (2015) štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa “Prezupč”, koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu. Što se nagrada tiče, dobitnik je regionalne nagrade za priču “Rat” u okviru Biber festivala i nagrade “Mirko Kovač” za najbolju knjigu mladog autora.

U najužem krugu za NIN-ovu nagradu, pored Tabaševića, bili su romani “Prekasno” Branke Krilović, “Odustajanje” Jelene Lengold, “Uhvati zeca” Lane Bastašić, “Deseti život” Saše Savanović i “Beogradski trio” Gorana Markovića, a prethodni laureat nagrade je Dejan Atanacković za roman “Luzitanija”.

Istorijat

NIN-ova nagrada je prvi put dodijeljena 1954. godine, a prvi dobitnik je bio Dobrica Ćosić za roman “Koreni”. Njen trostruki laureat bio je samo Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić. Nije dodijeljena 1959. godine zbog tadašnjih rasprava o kvalitetu pristiglih romana. NIN-ovu nagradu su vratili Danilo Kiš, nagrađen 1972. godine za “Peščanik”, i Milisav Savić, koji je priznanje dobio 1991. godine za roman “Hleb i strah”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana