Mocartove razigrane note u slavu proljeću

Milanka Mitrić
Mocartove razigrane note u slavu proljeću

Banjaluka - Proljeće je uveliko stiglo, ljudi su se razbudili, sve je procvjetalo i donijelo neke nove mirise i novu svježinu i energiju. Novu energiju često najljepše dopuni muzika.

Vođen idejom o buđenju proljeća, simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije donijeće novu energiju kroz svoj koncert “U susret proljeću”, koji će publici približiti muziku uvijek veselog i razigranog Volfganga Amadeusa Mocarta.

Koncert će biti održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u ponedjeljak u 20 časova.

- Koncerti u gradu u kojem živimo i radimo, pred našom publikom, nose s odgovornošću i posebno zadovoljstvo koje mi muzičari nalazimo u komunikaciji sa nama poznatom, brojnom i redovnom dragom publikom. Za ovaj proljećni koncert našeg simfonijskog orkestra izabrali smo kompozicije Mocarta, koji je u svojim djelima slavio ljepotu i radost življenja, i tako koncertu dali note sreće i radosti na početku ovog proljeća - rekao je direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević.

Na koncertu će se prvi put publici sa simfonijskim orkestrom Banjalučke filharmonije solističkim nastupom predstaviti pijanistkinja Snježana Popović-Vuleta, a nastup će biti popraćen dirigentskom palicom mladog Dušana Uroševića.

- Mi se sa velikim osjećajem odgovornosti trudimo da kvalitetnim koncertima izgradimo instituciju gdje će mladi umjetnici naći svoje mjesto i nakon kvalitetnih studija naći svoje radno mjesto. Zahvalni smo i gradu Banjaluka na podršci i na manifestaciji “Proljeće u Banjaluci”, u okviru koje i organizujemo koncert, te Ministarstvu prosvjete i kulture i Vladi RS, koji nas podržavaju od osnivanja 2010. godine - dodao je Otašević.

Dirigent Dušan Urošević naglasio je značaj koji za njega ima nastupanje sa Banjalučkom filharmonijom koje je započelo prije godinu dana.

- Nastupi sa filharmonijom pružaju mi priliku da, kao mlad dirigent, uplovim što češće i bolje u profesionalne vode, pored pedagoškog zadatka koji me ispunjava u radu sa studentima na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Posebno zadovoljstvo je činjenica da neguju rad sa domaćim kadrom. Za Banjalučku filharmoniju je neophodno da postane zvanična institucija, kako bi bila centar i rasadnik sveg raskošnog talenta koji ovde gajimo - naglasio je Urošević i dodao da publika na koncertu zaista može da očekuje kompozicije vedrog duha usklađene sa proljećem i da oplemeni dušu biserima umjetničke muzike.

Repertoar

 

Na repertoaru nastupa će se naći “Muzička šala”, nastala kao podsmijeh kompozitora na reakcije tadašnje umjetničke elite, zatim Koncert za klavir u A-duru, K. 414, koji spada u bisere pijanističkih koncerata. Izvodili su ga širom svijeta pijanisti poput Vladimira Aškenazija, Mauricija Polinija, Micuko Učide, itd. Za kraj koncerta predviđeno je da bude izvedena Simfonija br. 29 u A-duru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana