Моцартове разигране ноте у славу прољећу

Миланка Митрић
Моцартове разигране ноте у славу прољећу

Бањалука - Прољеће је увелико стигло, људи су се разбудили, све је процвјетало и донијело неке нове мирисе и нову свјежину и енергију. Нову енергију често најљепше допуни музика.

Вођен идејом о буђењу прољећа, симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније донијеће нову енергију кроз свој концерт “У сусрет прољећу”, који ће публици приближити музику увијек веселог и разиграног Волфганга Амадеуса Моцарта.

Концерт ће бити одржан у концертној дворани Банског двора Културног центра у понедјељак у 20 часова.

- Концерти у граду у којем живимо и радимо, пред нашом публиком, носе с одговорношћу и посебно задовољство које ми музичари налазимо у комуникацији са нама познатом, бројном и редовном драгом публиком. За овај прољећни концерт нашег симфонијског оркестра изабрали смо композиције Моцарта, који је у својим дјелима славио љепоту и радост живљења, и тако концерту дали ноте среће и радости на почетку овог прољећа - рекао је директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић.

На концерту ће се први пут публици са симфонијским оркестром Бањалучке филхармоније солистичким наступом представити пијанисткиња Сњежана Поповић-Вулета, а наступ ће бити попраћен диригентском палицом младог Душана Урошевића.

- Ми се са великим осјећајем одговорности трудимо да квалитетним концертима изградимо институцију гдје ће млади умјетници наћи своје мјесто и након квалитетних студија наћи своје радно мјесто. Захвални смо и граду Бањалука на подршци и на манифестацији “Прољеће у Бањалуци”, у оквиру које и организујемо концерт, те Министарству просвјете и културе и Влади РС, који нас подржавају од оснивања 2010. године - додао је Оташевић.

Диригент Душан Урошевић нагласио је значај који за њега има наступање са Бањалучком филхармонијом које је започело прије годину дана.

- Наступи са филхармонијом пружају ми прилику да, као млад диригент, упловим што чешће и боље у професионалне воде, поред педагошког задатка који ме испуњава у раду са студентима на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци. Посебно задовољство је чињеница да негују рад са домаћим кадром. За Бањалучку филхармонију је неопходно да постане званична институција, како би била центар и расадник свег раскошног талента који овде гајимо - нагласио је Урошевић и додао да публика на концерту заиста може да очекује композиције ведрог духа усклађене са прољећем и да оплемени душу бисерима умјетничке музике.

Репертоар

 

На репертоару наступа ће се наћи “Музичка шала”, настала као подсмијех композитора на реакције тадашње умјетничке елите, затим Концерт за клавир у А-дуру, К. 414, који спада у бисере пијанистичких концерата. Изводили су га широм свијета пијанисти попут Владимира Ашкеназија, Мауриција Полинија, Мицуко Учиде, итд. За крај концерта предвиђено је да буде изведена Симфонија бр. 29 у А-дуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана