Milan Nenadić ovogodišnji laureat “Dučićeve nagrade”

Srna
Milan Nenadić ovogodišnji laureat “Dučićeve nagrade”

Trebinju - Pjesnik Milan Nenadić ovogodišnji je laureat “Dučićeve nagrade”.

Član žirija “Dučićeve nagrade” profesor Ranko Popović rekao je na centralnoj manifestaciji “Dučićevog dana” u Trebinju da je Nenadić proglašen laureatom za njegovo ukupno pjesničko djelo.

“Nenadić je pjesnik ličnog i kolektivnog koji zabada pero u čvorište bola. On je pjesnik koji traži i lako nalazi ranu na čovjeku i čovječanstvu, a naročito na svom narodu i tu ranu pretvara u pjesničku čitanku”, naveo je Popović u obrazloženju odluke žirija.

On je istakao da je Nenadić još kao dijete stao u Principove stope i kao maloljetan, kao što je to uradio i sam Gavrilo, spoznao strašna saznanja istorije ljudskog postojanja, svetost otpora tiranstvu i kosovski kult žrtve. Nenadiću će nagrada biti dodijeljena u oktobru, u okviru “Dučićevih večeri poezije”.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je obilježavanje “Dučićevog dana” počelo onog trenutka kada se Dučić vratio i jednom zauvijek popeo pod zlatni krst na svoju Crkvinu. “Na Dučićev povratak podno Leotara čekali smo decenijama. U tom čekanju bilo je dana velike nade i dana velike apatije.

Dan Dučićevog povratka u Trebinje poklapa se i sa onim danom kada je u tuđini sklopio oči, ali i sa danom kada je zraka oktobarskog sunca osvijetlila Dučićev lik i na kamenu uklesane riječi žJovan Dučić pesnikž”, naveo je Ćurić. Ćurić je rekao da je dan Dučićevog odlaska i dan njegovog povratka u rodno Trebinje, ali i dan smiraja i novog poleta.

“Zato je naša obaveza da emociju prema Dučiću prenesemo, ne samo na pjesnike, već na sve ljude koji dolaze u Trebinje”, naglasio je Ćurić. Večerašnja manifestacija bila je posvećena laureatima “Dučićeve nagrade”

- Milovanu Danojliću i Aleku Vukadinoviću. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su  hor “Tribunija” iz Trebinja, primadone opere beogradskog Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš i Jelena Vlahović, izvođač operske i zabavne muzike Dušan Svilar, pojac iz Beograda Bojana Nikolić, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Biljana Đurović i Boris Pingović, pijanisti Nevena Živković, Marko Kovač i Bobo Vučur i vokalni solista Marija Ninković. Sutra, na Blagovijesti, u Hercegovačkoj Gračanici na brdu Crkvina iznad Trebinja biće služena Sveta liturgija i pomen Jovanu Dučiću, nakon čega će biti nastavljen rad naučnog skupa o pjesniku Vojislavu Iliću. Pokrovitelj “Dučićevog dana” je grad Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana