Међународни књижевни сусрети “Бањалука 2018”: Добитник истакнути амерички књижевник Џон Тејлор

Данко Кузмановић
Међународни књижевни сусрети “Бањалука 2018”: Добитник истакнути амерички књижевник Џон Тејлор

Бањалука - Жири трећих Међународних књижевних сусрета “Бањалука 2018” у саставу: књижевник Горан Врачар из Источног Сарајева и Берислав Благојевић из Бањалуке, те предсједник жирија књижевник из Бањалуке Ранко Павловић, једногласно је донио одлуку о додјели награде за цјелокупан књижевни рад Џону Тејлору, писцу из Сједињених Америчких Држава.

- Џон Тејлор је истакнути амерички књижевник који већ дуго ствара у Француској. Пише поезију, кратке приче, књижевну критику и бави се преводилаштвом. Сву раскош талента овог писца потврђује и књига “Окна”, објављена прије двије године у Француској, а у преводу Коље Мићевића и Сање Зекановић на српски језик појавила се пред ове сусрете у издању Удружења књижевника Републике Српске, стоји у образложењу жирија. 

Предсједник жирија Ранко Павловић је указао и на занимљиву корелацију овогодишње и прошлогодишње награде.

- Прошле године награду Удружења књижевника добио је угледни руски пјесник, по некима кандидат за Нобелову награду, Вјачеслав Купријанов. Ове године награда иде на запад, додуше не баш преко океана, мада смо га на неки начин прешли. Уручење награде ће бити у петак у 12 часова, на Сајму књиге - рекао је Павловић. 

Павловић је још казао да се ради о веома радозналом и свестраном писцу.

- Ради се о свестраном и ако могу рећи радозналом писцу, коме додјељујемо ову награду за цјелокупно дјело. Оно што је за њега посебно карактеристично је то што воли и његује кратку форму, као да је припадник источњачке традиције, и у тој згуснутој књижевној форми исказује дубока осјећања и ненаметљиве рефлексије - казао је Павловић.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић указао је на све садржаје у оквиру трећих Међународних књижевних сусрета.

- Мислим да смо пред правом светковином лијепе писане ријечи и да ћемо, ево, већ на првом сусрету који ће се одржати сутра у вијећници Банског двора Културног центра бити свједоци те љепоте - рекао је Бјелошевић и додао да ће се ових дана на Сајму књиге одржати по двије или три промоције аутора, којих ће бити из 14 земаља свијета, а који су званични учесници трећих Међународних књижевних сусрета.

Бјелошевић је, такође, позвао све љубитеље писане ријечи на завршну свечаност књижевних сусрета.

- Већ традиционално у недјељу навече у оквиру завршне свечаности пјесници читају пјесме о води. То је веома лијепо и те вечери добитник књижевне награде трећих Међународних књижевних сусрета имаће част да све те пјесме које су посвећене води стави у једну стаклену боцу и порине у таласе Врбаса, те да се тако пошаље свијету пјесничка порука мира из Бањалуке. То ће се све одиграти у ресторану “Стара Ада” - казао је Бјелошевић.

Поклони учесницима

Сви учесници сусрета имаће прилику да се упознају са првим колом издавачке дјелатности Удружења књижевника Републике Српске, које обухвата пет књига, а уз то и са збирком “Окна” Џона Тејлора у преводу Коље Мићевића и Сање Зекановић, такође у издању Удружења књижевника. Такође, сви учесници сусрета биће заступљени у књизи “Поетика” својим пјесмама на језику на којем пишу и преведени или на српски или на енглески језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана