Laureat Velike povelje Brankovog kola Ksenija Maricki-Gađanski

Milanka Mitrić
Laureat Velike povelje Brankovog kola Ksenija Maricki-Gađanski

Sremski Karlovci - Prestižno priznanje za životno djelo "Brankovo kolo" dodjeljuje "za nadahnuti doprinos ljepoti i moći poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesnicima i ljudima na tragu božanskoga dara Branka Radičevića".

 Ovo je navedeno u saopštenju žirija "Velike povelje Brankovog kola", čiji novi laureat je Ksenija Maricki-Gađanski. Jednoglasnom odlukom članova žirija Nenada Grujičića, Vesne Čipčić i Milana Pletela priznanje je književnici dodijeljeno za veliku podršku i stvaralačke priloge za razvoj "Brankovog kola".

Naime, Maricki-Gađanski je učestvovala u zasnivanju međunarodne nagrade "Branko Radičević" u Sremskim Karlovcima, kao i na pokretanju i učestvovanju na Filozofskom simpozijumu koji na "Brankovom kolu" traje više od četvrt vijeka.

- Vrhunski helenista Ksenija Maricki-Gađanski svoj glas kao klasični filolog duguje činjenici da njen pristup antičkim grčkim tekstovima dolazi iz optike živog osećanja književnosti, proisteklog iz njenog dubokog poznavanja i kontakta sa književnim delima našega doba - naveo je pjesnik Naso Vajena o radu Ksenije Maricki-Gađanski.

Dodao je da je ona helenista u dijahronom značenju termina, te tumači i istražuje grčku književnost od antike do danas i prikazuje je i iščitava kao neraskidivu cjelinu.

- Istovremeno, ona je ličnost koja sagledava književna dela, antička i moderna, ne samo u njihovom uskom umetničkom okviru nego i u širim društvenim i istorijskim zbivanjima - dodao je Vajena.

Ksenija Maricki-Gađanski  je prevodila djela mnogih značajnih grčkih pjesnika, a Vajena je jedan od njih. Objavila je desetak značajnih knjiga i više stotina naučnih radova. Glavni je urednik "Zbornika za klasične studije Matice srpske" i publikacije Antičkog društva "Antika i savremeni svet".

Počasni je član grčkog naučnog i književnog društva "Parnasos" u Atini, koje je poslije Atinskog univerziteta, najstarija kulturna ustanova u Grčkoj, čiji su članovi bili i Laza Lazarević i Jovan Dučić. Član je više stručnih i naučnih udruženja u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više domaćih i inostranih nagrada, među kojima su Nacionalno priznanje za vrhunski doprinos kulturi Republike Srbije i grčki orden "Zlatni krst", koji je kao red plemenitih djela Grčke ustanovljen 1948. godine i dodjeljuje se samo uspješnim ženama, Grkinjama i strankinjama.

"Velika povelja Brankovog kola" svečano će biti uručena Kseniji Maricki-Gađanski u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, na 195. godišnjicu Radičevićevog rođenja, 28. marta, a na  "Prolećnim Brankovim danima 2019", koji će trajati od 15. do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

Dobitnici

Među dosadašnjim dobitnicima "Velike povelje Brankovog kola" nalaze se Vladeta Jerotić, Vera Kovač-Vitkai, Mihailo - Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić, Milan Pletel, Bogdan Vinokić i Vico Dardić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana