Лауреат Великe повељe Бранковог кола Ксенија Марицки-Гађански

Миланка Митрић
Лауреат Великe повељe Бранковог кола Ксенија Марицки-Гађански

Сремски Карловци - Престижно признање за животно дјело "Бранково коло" додјељује "за надахнути допринос љепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према пјесницима и људима на трагу божанскога дара Бранка Радичевића".

 Ово је наведено у саопштењу жирија "Велике повеље Бранковог кола", чији нови лауреат је Ксенија Марицки-Гађански. Једногласном одлуком чланова жирија Ненада Грујичића, Весне Чипчић и Милана Плетела признање је књижевници додијељено за велику подршку и стваралачке прилоге за развој "Бранковог кола".

Наиме, Марицки-Гађански је учествовала у заснивању међународне награде "Бранко Радичевић" у Сремским Карловцима, као и на покретању и учествовању на Филозофском симпозијуму који на "Бранковом колу" траје више од четврт вијека.

- Врхунски хелениста Ксенија Марицки-Гађански свој глас као класични филолог дугује чињеници да њен приступ античким грчким текстовима долази из оптике живог осећања књижевности, проистеклог из њеног дубоког познавања и контакта са књижевним делима нашега доба - навео је пјесник Насо Вајена о раду Ксеније Марицки-Гађански.

Додао је да је она хелениста у дијахроном значењу термина, те тумачи и истражује грчку књижевност од антике до данас и приказује је и ишчитава као нераскидиву цјелину.

- Истовремено, она је личност која сагледава књижевна дела, античка и модерна, не само у њиховом уском уметничком оквиру него и у ширим друштвеним и историјским збивањима - додао је Вајена.

Ксенија Марицки-Гађански  је преводила дјела многих значајних грчких пјесника, а Вајена је један од њих. Објавила је десетак значајних књига и више стотина научних радова. Главни је уредник "Зборника за класичне студије Матице српске" и публикације Античког друштва "Антика и савремени свет".

Почасни је члан грчког научног и књижевног друштва "Парнасос" у Атини, које је послије Атинског универзитета, најстарија културна установа у Грчкој, чији су чланови били и Лаза Лазаревић и Јован Дучић. Члан је више стручних и научних удружења у земљи и иностранству. Добитник је више домаћих и иностраних награда, међу којима су Национално признање за врхунски допринос култури Републике Србије и грчки орден "Златни крст", који је као ред племенитих дјела Грчке установљен 1948. године и додјељује се само успјешним женама, Гркињама и странкињама.

"Велика повеља Бранковог кола" свечано ће бити уручена Ксенији Марицки-Гађански у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, на 195. годишњицу Радичевићевог рођења, 28. марта, а на  "Пролећним Бранковим данима 2019", који ће трајати од 15. до 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду.

Добитници

Међу досадашњим добитницима "Велике повеље Бранковог кола" налазе се Владета Јеротић, Вера Ковач-Виткаи, Михаило - Миша Јанкетић, Љиљана Петровић, Весна Чипчић, Милан Плетел, Богдан Винокић и Вицо Дардић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана