Куповина књига изискује највише новца

Данко Кузмановић
Куповина књига изискује највише новца

Бањалука - Учесталост одласка у позориште, биоскоп или музеј зависи, наравно, од тога шта волимо, али и врло често више од тога колико нам кућни буџет остави простора.

Суочени са свакодневним потребама, од културе често одустајемо и без провјере колико би нас коштало уживање у музици, представи или филму.

У потрошачкој корпи културе требало би да се нађе једна позоришна карта, један одлазак у биоскоп, књига и један одлазак у музеј мјесечно.

Наиме, цијене “производа” у “културној потрошачкој корпи” у Републици Српској разликују се у зависности од садржаја, институције, али и личних афинитета.

Истражили смо, те утврдили да “културна потрошачка корпа” за четворочлану породицу у Републици Српској најмање може да кошта 108 марака. У просјеку, карта за наведене ставке за четворочлану породицу може највише да кошта 192 марке.

Љубитељи позоришне умјетности који желе да погледају представу у Народном позоришту Републике Српске морају да издвоје шест марака, колико је стандардна цијена представе, док је цијена улазнице за премијеру 15 марака.

- Стандардна цијена улазнице у Народном позоришту Републике Српске је шест марака, док су цијене гостујућих представа од 10 до 15 марака. Што се тиче попуста, имамо попусте на групне посјете за више од 20 улазница и тада улазнице коштају четири марке, а за посјете преко 50 људи улазнице коштају три марке. Такође, имамо и “театрофил пакет” који кошта 20 марака. У том пакету добијете два купона са 100 одсто попуста и 10 купона са 50 одсто попуста - казали су из Народног позоришта Републике Српске.

Ситуација је нешто другачија за најмлађе. Дјечије позориште Републике Српске, поред стандардних цијена, има и попусте које можете остварити помоћу “клуб картице”.

- Редовна цијена улазница за наше представе је пет марака. Снижена је од ове сезоне, прије снижења је била шест марака. Поред тога, имамо нашу “клуб картицу”, која функционише као оне картице у супермаркетима. Са њом посјетиоци имају право попуста до 50 одсто, дакле, с њом је карта двије и по марке. Она важи за 25 улазака, а кошта 15 марака - рекли су из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Цијена карте за позоришну представу у Позоришту Приједор се креће од три до седам марака, док су карте за гостујуће представе и до 20 марака.

- Стандардна цијена представа је између три и пет марака, зависи од представе, док карта за премијеру кошта седам марака. Гостујуће представе коштају између седам и 20 марака. За попусте на групне посјете се посебно договарамо и ту немамо формирану цијену - саопштили су из приједорског Позоришта.

Улазнице за представе у Градском позоришту “Јазавац” коштају шест, а за премијеру десет марака. Изузетак чине гостујуће представе које су нешто скупље, али и тада је максимална цијена 15 марака. У Бањалучком студентском позоришту улазнице углавном коштају између двије и пет марака, зависно од тога да ли је премијера или реприза.

Што се тиче цијена улазница за поставке Музеја Републике Српске, посјетилац мора да припреми од једне до три марке.

- За дјецу, ђаке, студенте и пензионере улазак је по једну марку по особи. За одрасле је три марке, док за колективну посјету, а таквом се сматра од шест људи па навише, постоји попуст те је тада улазница двије марке по особи. Имамо, такође, и породичну улазницу која кошта пет конвертибилних марака - објаснили су из Музеја Републике Српске.

Да би филмофили отишли да погледају нека од најновијих остварења у бањалучком “Синеплексу Палас”, морају да издвоје од три до пет марака, а ако су љубитељи 3Д филмова, углавном ће морати да издвоје четири или пет марака. Ситуација је слична и у Бијељини и Градишци. Да бисте погледали филм у градском биоскопу у оба ова града, потребно је да издвојите четири марке.

Читалачка публика најгоре пролази јер њихови културни производи надилазе цијене већ поменутих и књиге су најчешће најскупље улагање што се просјечне мјесечне потрошње тиче.

- Велики романи наших највећих писаца имају своје јефтиније варијанте у издању “Лагуне”. Четири романа Иве Андрића у једној књизи у издању “Лагуне” коштају 18,90, док су сабране приче истог писца 23,10 КМ. Обје књиге “Сеоба” Милоша Црњанског, у “Лагунином” издању, такође коштају 18,90 марака. Наравно, имамо и те исте романе у меком повезу и њихове цијене се у просјеку крећу од 10 марака па навише. Што се тиче нобеловаца, књиге посљедњег нобеловца Казуа Ишигура у меком повезу коштају 20 марака, а у тврдом 25. Посљедњи роман који је добио НИН-ову награду “Заблуда Светог Себастијана” Владимира Табашевића кошта 10,60 марака - навели су из књижаре “Култура”.

Бесплатни садржаји

Наравно, постоје и бесплатни културни садржаји. Све изложбе у Музеју савремене умјетности Републике Српске можете да посјетите за нула марака. Ту су, такође, и књижевне вечери и промоције, поједини концерти, изложбе и бројни културни догађаји на које се улаз не плаћа.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана