Књига темељ српске културе

Данко Кузмановић
Књига темељ српске културе

Београд - У Београду је завршен 63. Међународни сајам књига који је под слоганом "Радост читања" окупио готово 1.000 излагача из Србије и свијета.

Веома успјешно на највећој смотри писане ријечи у југоисточној Европи представила се и Република Српска.

Десети пут Република Српска је организовано представила културу, науку и умјетност издавачком дјелатношћу, доприносећи очувању српског језика, писма и традиције. Овогодишњи наступ био је посвећен 150. годишњици Српске читаонице у Бањалуци. Представила су се 54 издавача, а промовисано је 114 издања.

- Наступ је био врло успјешан, сама чињеница да су све промоције биле посјећене, што је у односу на претходне године значајан помак, говори да су наши издавачи направили један квалитативни искорак у свему ономе што су издали између два сајма - тврди Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији.

- Београдски сајам, што се тиче издавача из Републике Српске, у потпуности је оправдао наша очекивања, а надам се да смо и ми оправдали очекивања овог сајма. Одржали смо више од 70 промоција, 33 излагача су наступила на заједничком штанду, а посјета и интересовање били су велики - нагласио је Ненад Новаковић, предсједник Удружења издавача Републике Српске.

Било је и оних који су први пут учествовали на београдском Сајму књига.

Фочански Центар за културу и информисање ове године се први пут представио као издавач на Међународном сајму књига у Београду, и то збирком пјесама "Пред сјенима српских мученика" приређивача Раде Лаловића.

Лаловић је рекао да је ријеч о књизи у којој је сабрано 68 пјесама које је писало 50 пјесника о страдању српског народа у 20. вијеку и истакао да је промоцији на штанду Републике Српске на Сајму књига у Београду претходио успјешан циклус од десетак представљања ове књиге широм Српске.

- Веома смо задовољни пријемом и код стручне и код шире јавности. У ове двије године успјели смо да представимо књигу која је од великог значаја за изучавање поезије страдања и патње кроз редован наставни циклус. Наставићемо даље зборником радова који говоре о овој поезији и који ће бити одличан водич и професорима и ученицима - рекао је Лаловић.

Осим издавача, посебан куриозитет чиниле су и изложбе попут "Рукописи Алексе Шантића", "Рукописи Милоша Црњанског" и "100 словенских романа".

На сајму су у четвртак додијељена и традиционална признања. Награда за издавача године уручена је "Прометеју" из Новог Сада и "Службеном гласнику", док је за издавачки подухват године проглашена књига "Црњански - биографија једног осећања" Мила Ломпара, у издању "Православне речи". Посебно признање за допринос у области науке додијељено је дјелу "Јасеновац, Аушвиц Балкана" Гидеона Грајфа, у издању неколико академских институција и институција за проучавање холокауста.

Награда "Богдан Кршић" за најљепшу књигу припала је дјелу "Иконе стила Србије" Неде Тодоровић и Радмиле Станковић, у издању "Цептера", док је најљепшом дјечијом књигом проглашена едиција "Принцеза Софија" Весне Алексић и илустраторке Бојане Стојановић, у издању "Креативног центра".

Дневнички записи Емира Кустурице били су апсолутни хит на сајму, па је тако књига "Шта ми ово треба" продата у 10.000 примјерака, а за њом није заостајала ни "Сто мојих портрета" Матије Бећковића.

Хари Потер и Џеронимо Стилтон су, ко зна коју годину заредом, апсолутно најпопуларнији и најтраженији на штанду "Евробука", гдје је све у знаку ова два јунака.

Одлична продаја је била и на све популарнијем "Орфелиновом" штанду.

- Велико је одушевљење новим "Некрономиконом", осјетимо пораст интересовања за Ејкмана, распродата је и Ширли и Макен, потписао сам десетак "Заводника" и бар још дупло више књига које сам приредио - рекао је писац Дејан Огњановић.

Посјетиоци сајма су били свих генерација и профила.

- Могу да кажем да је то вјероватно посљедица српске културе у којој је књига темељ, историјски врло важна у нашој култури и то је начин да ми разумијемо посјету свих категорија становништва - рекао је Зоран Аврамовић, предсједник Одбора Сајма књига.

Овогодишњи почасни гост на сајму је Мароко, прва арапска земља која на овој културној манифестацији представља своју вишевјековну традицију и културну разноврсност - дјела научника, писаца, пјесника и умјетника, као и домете динамичног развоја у култури, а посебно у издавачкој области.

На завршетку сајма представници Марока, земље почасног госта, симболично су предали Отворену књигу представницима Египта, који ће титулу почасног госта имати сљедеће године.

"Повеља успјеха"

Традиционално признање Представништва Републике Српске у Србији - "Повеља успјеха" издавачу књиге која је на штанду Републике Српске изазвала посебно интересовање, како сајамске публике, тако и многих личности из свијета културе, науке и умјетности, новинара и, наравно, издавача чије су књиге промовисане на овом штанду, за 2018. годину припала је Архиву Републике Српске, Архиву Српске православне цркве и Удружењу архивских радника Републике Српске за дјело др Радована Пилиповића "Српска православна црква и руска емиграција (1920 - 1940)".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана