Издавачи задовољни, читаоци још задовољнији

Данко Кузмановић
Издавачи задовољни, читаоци још задовољнији

Бањалука - Љубитељи писане ријечи имали су прилику да од 11. септембра па све до јуче уживају у магији књиге и дружењу са књижевницима из цијелог свијета на 23. Међународном сајму књиге Бањалука 2018, у организацији “Гласа Српске”.

Овогодишњи сајам понудио је различите садржаје за све узрасте - од дјечје литературе, преко уџбеника, па све до књига за најистанчаније укусе.

Школарци су организовано долазили на Сајам књиге најдуже се задржавајући испред штанда Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, гдје су куповали, поред уџбеника за текућу школску годину, и лектире.

У њиховим рукама тако су се нашли, на радост њихових наставника, искључиво домаћи писци попут Петра Кочића, Бранка Ћопића, Јована Дучића, Иве Андрића и многих других.

Они који уче стране језике задржавали су се на штанду “Кембриџ центра”, гдје су, упркос електронским књигама и рјечницима, куповали штампане рјечнике, али и књиге на енглеском језику.

Борислав Бабић са штанда “Рамајана” из Бањалуке казао је да интерес за класике не попушта.

- Код нас су најтраженије биле књиге из области историје и класичне, а највише руске књижевности. Било је доста интересовања и за издања “Библиотеке XX век Ивана Чоловића”. Ипак, највише смо продавали дјела класичне књижевности. Све у свему, задовољни смо сајмом - рекао је Бабић.

Сумирајући утиске, руководилац “Гласовог” Сајма књиге Петра Ивић истакла је да су на смотри писане ријечи веома добро прошли и излагачи и посјетиоци.

- Посјета је приближно велика као и прошле године, по нашим оцјенама. По мом мишљењу, и продаја иде. Ево, на примјер, издавачка кућа “Цепелин”, то је једна мала издавачка кућа, која је све продала још у недјељу. Ко је дошао са понудом која је сада у тренду и са књигама које се сада траже, он је прошао добро - рекла је Ивићева.

Посебно богатство Сајму књиге пружили су и писци из свијета у оквиру трећих Међународних сусрета књижевника у организацији Удружења књижевника Републике Српске, уз подршку “Гласа Српске”.

Како је примијетила Ивићева, белетристика, стручна литература и уџбеници су били најтраженији и на овом сајму.

- Све у свему, мислим да су задовољни и излагачи и купци. Нама је веома драго што је ове године био и “Службени гласник” из Београда, што су ту као издавачка кућа и Удружење књижевника Републике Српске, као и Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, чије су књиге посјетиоци куповали у великом броју - казала је Ивићева. 

Промоције

Дан прије затварања, у недјељу, од 12 часова одржане су промоције књига аутора из Републике Српске (Миладин Берић и Недељко Зеленовић), Србије (Мићо Цвијетић), Француске (Антоан Симон), Словачке (Ерик Одрењичка) и Пољске (Бронислав Котвиц). Од 13 часова промовисана је “Антологија пјесника Републике Српске” на пољском језику. На промоцији су говорили књижевници Предраг Бјелошевић, Ранко Рисојевић, Ранко Павловић и многи други. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана