“Imperativ” približava književnost na drugačiji način

Milanka Mitrić
“Imperativ” približava književnost na drugačiji način

Banjaluka - Svi koji vole književnost, znaju da je to neka vrsta posebne magije, novih svjetova i novih spoznaja. Svi koji vole književnost znaju koliko je nekad istinski divno kada imaju mogućnost da uživo slušaju ili razgovaraju sa nekim od dragih autora.

Banjalučka publika je prethodnih nekoliko dana imala tu priliku, na drugom Festivalu književnosti “Imperativ”, koji je održan u Banskom dvoru Kulturnom centru. Ovu smotru posvećenu pisanoj riječi i domaćim autorima organizovalo je Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

 Tokom pet dana trajanja festivala, i šest programskih sadržaja (“Lektira u podne”, “Bajkovnica”, “Promocije”, “Poeziju će svi čitati”, “Note i slova” i sajma) publika je imala priliku da se druži sa dvadeset pjesnika i književnika, te da vidi i kupi izdanja trinaest izdavačkih kuća.

Posljednjeg dana festivala, održana je promocija nove zbirke priča Rumene Bužarovske “Nikuda ne idem”, koja je najznačajnija autorka kratkih priča na našim prostorima. Razgovor sa autorkom su vodile urednica najveće bosanskohercegovačke izdavačke kuće “Bdžbook” Kristina Ljevak i Vanja Šušnjar-Čanković.

 - Svaki festival za mene je značajan, jer se tako  kao autorka mogu predstaviti publici. Naravno najvažnije za mene je to što ovakvi festivali okupljaju regionalne autore i onda promovišu mnogo više stvari nego samo književnost. Radi se o kulturnoj razmjeni, o prevazilaženju nekih političkih razlika o spajanju ljudi. Posebno mi je drago kada se ti festivali održavaju u manjim gradovima, da ne bude samo da su glavni festivali uvijek u Zagrebu ili Beogradu,  uvijek je malo bolje izaći iz onoga što je mejnstrim -  rekla je Bužarovska.

U okviru programa “Poeziju će svi čitati”, svoje stihove čitali su dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević i banjalučka pjesnikinja Vladana Perlić.

- Ovakvi festivali su od prevashodne važnosti jer promovišu književnost na jedan drugačiji način i imaju u svojim programima koncipiranu tu ideju da je književnost i za mlade i za stare. Rekao bih da “Imperativ” ima drugačiji pristup promociji književnosti koja se danas često promoviše na vrlo banalan način, gde se smatra da su neki pisci veliki mudraci koji su sišli sa neba. Ovo je u najboljem smislu prizemno, zapravo u onom smislu u kojem je to u interesu književnosti - kazao je Tabašević.

Posljednji dan festivala zatvorio je program Note i slova, u okviru kojeg je književnik Stevo Grabovac čitao dijelove svog romana “Mulat albino komarac”, uz prikladnu muziku, a razgovor s njim je vodio Milan Rakulj.

Tokom svih dana trajanja ove smotre, u okviru radionice kreativnog pisanja “Bajkovnica”, mališani su pisali bajku sa književnicom Tanjom Stupar-Trifunović, a u programu “Lektira u podne”, sa srednjoškolcima su se družili Bekim Sejranović, Bojan Krivokapić, Lana Bastašić i Vladimir Tabašević.      

Kontakt s publikom

Osnivač izdavačke kuće “Imprimatur”  iz Banjaluke Boris Maksimović smatra da je “Imperativ”izuzetna  prilika da se kontaktira sa publikom.

- Odlična  prilika da saznamo koliko se naš rad prati, šta publiku zanima, ko su zapravo ti ljudi, šta vole da čitaju, šta im znači postojanje izdavačke kuće, festivala. To je sjajno - kazao je Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana