Бијељина: Представљено дјело “Чусто Брдо и Тубићи код Маглаја” Момчила Тубића

Глас Српске
Бијељина: Представљено дјело “Чусто Брдо и Тубићи код Маглаја” Момчила Тубића

Бијељина - У бијељинској библиотеци “Филип Вишњић” представљена је књига “Чусто Брдо и Тубићи код Маглаја” аутора Момчила Моме Тубића.

Аутор је у овој књизи испричао причу о Тубићима и Чустом брду код Маглаја, те својим комшијама.

Према његовим ријечима, сваки човјек би требало да зна ко је и одакле је, а свака породица би требало да има своје породично стабло које говори о њеним прецима.

- Понесен свим тиме, да се све то отме од заборава, а и да би наша млада генерација могла да зна од кога су потекли, ја сам идеју о књизи добио након посљедњег грађанског рата, када су многи од нас морали да напусте своја огњишта и завичаје у којима углавном више нико и не живи. Зато, ако не остану овакви записи, за кратко вријеме моћ заборава ће уништити све - рекао је Тубић.

Рецензент књиге, бијељински писац Тихомир Несторовић рекао је да је ова књига “сјајна плочица” у мозаику свега онога што је до сада написано и објављено од монографске грађе о старим и изгубљеним завичајима, новим завичајима, ономе гдје су коријени и што би требало да буде сачувано.

- Књига говори и о ономе што би требало да буде чврста ријеч за претке, за савременике и сигуран извор података и путоказ за оне који долазе - казао је он.

Писање овакве књиге је обавеза свих оних који се баве писањем, а сви ми то носимо у себи - закључио је аутор књиге те додао да је највише података пронашао у црквеним књигама.

Љ. А.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана