Бански двор претворен у центар књижевног универзума

Данко Кузмановић
Бански двор претворен у центар књижевног универзума

Бањалука - Први бањалучки Фестивал књижевности “Императив”, у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, отворен је наступом хора “Бањалучанке” у концертној дворани Банског двора Културног центра у присуству гостију фестивала и бројних посјетилаца.

Предсједница Удружења за популаризацију и промоцију књижевности “Императив” и директорица фестивала Санела Бабић истакла је да је фестивал само наставак основне мисије овог удружења, а то је приближавање аутора и читаоца.

- Циљеви “Императива” су популаризација савремене књижевности, развијање нових облика интеракције између књижевности и публике те подстицање и развијање навике читања код младих људи. Људи читају, купују књиге и причају о књижевности, само су аутори на неки начин постали удаљени од читалаца, јер су књижевне вечери превише формализоване и сведене на аналитичке осврте рецензената, што у принципу одбија људе, посебно младе, који желе упознати писце и њихово дјело на неки други начин - рекла је Бабићева.

Послије обиласка сајамског дијела фестивала, који ће бити отворен све до 3. јуна, такође у концертној дворани, програм је настављен стиховима. У поетском кутку у простору “Арт дворишта” пјесник из Бањалуке Боро Капетановић био је домаћин пјеснику из Љубиња Драшку Сикимићу.

Капетановић је својим театралним наступом и духовитим стиховима био задужен за смијех и поетски занос у публици, док је Сикимић читајући своје пјесме из збирке “Смотуљци” са присутнима прошетао до најдубљих емоција.

У програму нису уживали само одрасли већ и они најмлађи читаоци, који су јуче били на првој радионици креативног писања “Бајковница” са књижевницом Тањом Ступар-Трифуновић и академским сликаром Огњеном Радумилом.

Програм посвећен блогерима “Ноте и слова” отворио је бањалучки Гроф Ђураз, враћајући се у своју прошлост читајући текстове написане у различитим фазама живота и пуштајући музику коју је у тим моментима могао повезати са својим мислима.

Други фестивалски дан почео је “Лектиром у подне” у књижевном салону за дјецу, гдје се са малишанима дружио бањалучки писац Ранко Рисојевић.

Од 17.30 уприличено је поетско вече. Овај пут домаћин пјесникињи из Београда Ани Марији Грбић био је пјесник из Бањалуке Данијел Гатарић. У 19 часова, у црвеном салону одржан разговор са писцем Иваном Токином, а у истом термину малишанима су отворена врата “Читаонице”, гдје су уживали слушајући најљепше бајке. Друге вечери у “Арт дворишту”, публика се дружила са мислима и музиком блогера Владимира Скочајића Скоче.

У оквиру сајамског дијела фестивала представљена су издања 14 издавачких кућа из Србије, Хрватске, Републике Српске и БиХ, међу којима су “Бука”, “Лом”, “Геопоетика”, “Арете”, “Бајбук”, “Сандорф”, В.Б.З., “Имприматур”, “9. димензија”, “Фрактура”, “Пчелица”, “Рамајана”.

Данас на програму

У књижевном салону за дјецу Ранко Павловић ће одржати “Лектиру у подне”, од 12 часова, а Огњен Радумило и Јана Вуковић радионицу “Бајковница” од 17.30 часова. Поетско вече “Поезију ће сви читати” на “Арт тераси” одржаће Марко Томаш и Тања Ступар-Трифуновић, од 17.30. У црвеном салону, од 19 часова биће промовисане књиге Дениса Граца и Ахмеда Бурића, а у књижевном салону, у исто вријеме биће уприличена “Читаоница”. У “Арт дворишту”, од 21 час “Ноте и слова” са Аном Колар завршиће вече трећег дана фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана