“Zlatni medvjed” filmu “Sinonimi”

Priredila: Milanka Mitrić
“Zlatni medvjed” filmu “Sinonimi”

Berlin - Glavnu nagradu prestižnog 69. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, poznatijeg kao “Berlinale”, ove godine dobio je izraelski reditelj Nadava Lapida za film “Sinonimi”.

“Zlatni medvjed” pripao je Nadavi za ostvarenje koje prati autorova životna iskustva, okretanja novih stranica u životu i buđenje uspavanih demona prošlosti, koji stvaraju egzistencijalne pukotine. Nadava u filmu prikazuje ljude koji postaju zarobljenici identiteta i prošlosti.

Gran pri nagradu žirija dobilo je ostvarenje “Božja milost” francuskog reditelja Fransoa Ozona, koji prikazuje priču o skandalu pedofilije u Katoličkoj crkvi.

Njemačka rediteljka Angela Šanelec dobitnik je priznanja za najbolju režiju, za film “I Was at Home, But”, a nagrade za najboljeg glumca i glumicu dobili su Kinezi Vang Jingčun i Jong Mej za uloge u istom filmu “So Long, My Son“.

Ovogodišnje “Berlinale” bilo je u znaku ženskih ostvarenja, jer je u konkurenciji za “Zlatnog medvjeda” ove godine, od šesnaest ostvarenja, bilo sedam filmova koje su režirale žene.

Francuska glumica Žilijet Binoš je bila predsjednica žirija, a zajedno s njom najbolja ostvarenja birali su čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler.

Počasnog “Zlatnog medvjeda” za životno djelo ove godine je dobila britanska glumica Šarlot Rempling i njoj u čast je prikazano kultno ostvarenje iz 1974. “Noćni portir” italijanske rediteljke Lilijane Kavani.

Ono što je posebno značajno što se festivala tiče i njegovog odraza na filmove regiona jeste priznanje koje je dobio srpski film “Šavovi” reditelja Miroslava Terzića. Film, koji je prikazan u selekciji Panorama, po izboru publike, bio je najbolji film na festivalu, a odabran je od 37 filmova iz cijelog svijeta.

- Svi kritičari, i naši i strani, koji su pisali o ''Šavovima” posle svetske premijere na “Berlinalu”, istakli su da film pored jakog umetničkog izraza i izuzetne glumačke kreacije Snežane Bogdanović i cele glumačke ekipe ima i veliki bioskopski potencijal. Ponosni smo što smo uspeli da napravimo film koji je osvojio i kritiku i publiku ovog značajnog festivala - rekla je Milena Trobozić-Garfild, koja je zajedno sa Uliksom Fehmiuom jedan od producenata filma “Šavovi”.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. godine, a od 1978. redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova.

Organizatori festivala su već saopštili da će naredno, jubilarno, 70. izdanje biti održano od 20. februara do 1. marta 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana