“Златни медвјед” филму “Синоними”

Приредила: Миланка Митрић
“Златни медвјед” филму “Синоними”

Берлин - Главну награду престижног 69. Међународног филмског фестивала у Берлину, познатијег као “Берлинале”, ове године добио је израелски редитељ Надава Лапида за филм “Синоними”.

“Златни медвјед” припао је Надави за остварење које прати ауторова животна искуства, окретања нових страница у животу и буђење успаваних демона прошлости, који стварају егзистенцијалне пукотине. Надава у филму приказује људе који постају заробљеници идентитета и прошлости.

Гран при награду жирија добило је остварење “Божја милост” француског редитеља Франсоа Озона, који приказује причу о скандалу педофилије у Католичкој цркви.

Њемачка редитељка Ангела Шанелец добитник је признања за најбољу режију, за филм “I Was at Home, But”, а награде за најбољег глумца и глумицу добили су Кинези Ванг Јингчун и Јонг Меј за улоге у истом филму “So Long, My Son“.

Овогодишње “Берлинале” било је у знаку женских остварења, јер је у конкуренцији за “Златног медвједа” ове године, од шеснаест остварења, било седам филмова које су режирале жене.

Француска глумица Жилијет Бинош је била предсједница жирија, а заједно с њом најбоља остварења бирали су чилеански редитељ Себастијан Лелио и енглеска глумица Труди Стајлер.

Почасног “Златног медвједа” за животно дјело ове године је добила британска глумица Шарлот Ремплинг и њој у част је приказано култно остварење из 1974. “Ноћни портир” италијанске редитељке Лилијане Кавани.

Оно што је посебно значајно што се фестивала тиче и његовог одраза на филмове региона јесте признање које је добио српски филм “Шавови” редитеља Мирослава Терзића. Филм, који је приказан у селекцији Панорама, по избору публике, био је најбољи филм на фестивалу, а одабран је од 37 филмова из цијелог свијета.

- Сви критичари, и наши и страни, који су писали о ''Шавовима” после светске премијере на “Берлиналу”, истакли су да филм поред јаког уметничког израза и изузетне глумачке креације Снежане Богдановић и целе глумачке екипе има и велики биоскопски потенцијал. Поносни смо што смо успели да направимо филм који је освојио и критику и публику овог значајног фестивала - рекла је Милена Тробозић-Гарфилд, која је заједно са Уликсом Фехмиуом један од продуцената филма “Шавови”.

Међународни филмски фестивал у Берлину је основан 1951. године, а од 1978. редовно се одржава сваке године у фебруару. Сматра се најпосјећенијим филмским фестивалом на свијету, са 274.000 продатих улазница годишње. На фестивалу буде приказано око 400 филмова.

Организатори фестивала су већ саопштили да ће наредно, јубиларно, 70. издање бити одржано од 20. фебруара до 1. марта 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана