“Zelena knjiga” odnijela “Oskara” za najbolji film

Priredio: Danko Kuzmanović
“Zelena knjiga” odnijela “Oskara” za najbolji film

Los Anđeles - Sve oči svijeta u noći sa nedjelje na ponedjeljak bile su uperene u “Dolbi teatar” u Los Anđelesu, gdje je 91. put održana dodjela nagrada Američke filmske akademije.

Veče je prošlo u znaku glamura i vrhunskih ostvarenja, ali i bez većih iznenađenja. Biografska komedija-drama “Zelena knjiga”, reditelja Pitera Ferelija, čija radnja se dešava na američkom jugu, osvojila je “Oskara” za najbolji film ove godine.

Film je urađen po istinitoj priči i govori o odnosu afroameričkog klasičnog i džez pijaniste Dona Širlija i njegovog vozača i tjelohranitelja Tonija Valelonga. Radnja je smještena u šezdesete godine prošlog vijeka u Americi.

- Napravili smo ovaj film s ljubavlju, nježnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi - istakli su producenti “Zelene knjige” Džim Berk, Čarls Vesler, Brajan Kari, Piter Fereli i Nik Valjelonga.

Meksički reditelj Alfonso Kuaron koji je već osvojio “Oskara” za najbolju režiju 2014. godine za ostvarenje “Gravitacija” i ove godine je dobio nagradu u istoj kategoriji za film “Roma”. Film je dobio i “Oskara” za najbolji strani film, te je tako kući odnio čak tri pozlaćene statuete.

Najbolja glumica je Olivija Kolman za ulogu britanske kraljice Ane u filmu “Miljenica”, iako je glavni favorit za “Oskara” u toj kategoriji bila Glen Klouz za “Suprugu”. Iako je film imao deset nominacija, ovo je njegov jedini “Oskar”. To je ujedno i prva nominacija i prvi “Oskar” za Oliviju Kolman.

- Ovo je prilično stresno i nevjerovatno. Dobila sam “Oskara”. Moram da zahvalim mnogim ljudima, a ako nekoga zaboravim, naći ću vas kasnije i poljubiću vas - rekla je Olivija Kolman kroz suze.

“Oskara” za najbolju mušku ulogu dobio je Rami Malek, američki glumac egipatsko-koptskog porijekla, za ulogu Fredija Merkjurija, pjevača grupe “Kvin”, u filmu “Boemska rapsodija”. Film i Malek su ranije osvojili “Zlatni globus”.

- Bože. Volim vas. Volim te, mama, hvala porodici na svemu ovome. Moj otac nije imao priliku da me vidi dok sam ovo radio, mislim da me gleda odozgo sada. Zahvalan sam svima, hvala ljudima koji su rizikovali sa mnom tokom čitavog puta. Možda ja nisam bio očigledan izbor, ali očigledno nije ispalo tako loše. Hvala grupi “Kvin” što ste mi dozvolili da budem dio vašeg nasljeđa, zauvijek ću vam biti dužan - naveo je Rami Malek.

U kategorijama za najboljeg glumca i glumicu u sporednim ulogama nagrade su ove godine dobili Maheršala Ali za “Zelenu knjigu” i Ridžajna King za film “Ih Beale Streets Could talk”. Maheršala Ali je prije dvije godine dobio “Oskara” u istoj kategoriji za film “Mjesečina”.

Ali je na ovom uspjehu zahvalio svojoj baki, supruzi i kćerki.

- Hvala mojoj baki. Ne bih bio ovdje da nije bilo nje i njene podrške. Ona me je naučila da uvijek u životu gledam sve pozitivno. Takođe, hvala mojoj ženi i kćerki - kazao je Ali.

Reditelj Spajk Li dobio je “Oskara” za najbolje prilagođen scenario za film “Crni pripadnik KKKlana”. Li je 2015. godine dobio “Oskara” za životno djelo, ali mu je ovogodišnja nagrada prva u takmičarskom dijelu.

- Izaberite ljubav umjesto mržnje i budite na pravoj strani istorije - rekao je Spajk Li prilikom preuzimanja svog prvog “Oskara”.

Film “Zvijezda je rođena”, sa Ledi Gagom i Bredlijem Kuperom, koji je nominovan u nekoliko kategorija, dobio je “Oskara” za originalnu pjesmu “Shallow”. Pjevačica je zaplakala i zahvalila Bredliju Kuperu, poručivši mu da ne postoji nijedna osoba na svijetu s kojom bi radije otpjevala ovu pjesmu.

- Ako imate san, borite se za njega. Nebitno koliko ste puta odbijeni ili ste pali, stvar je u tome koliko puta ćete ustati na noge - naglasila je Ledi Gaga.

Dodjelu “Oskara” u “Dolbi teatru” obilježio je duet pjevačice i glumca koji su tu baladu izveli uživo.

Za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u ostvarenju “Crni panter”, a film “Roma” Alfonsa Kuarona nagrađen je i “Oskarom” za najbolju fotografiju.

Nagradu za najbolje kostime osvojila je Rut Karter za film “Crni panter”.

Ostvarenje “Spajdermen: Novi svijet” najbolji je dugometražni animirani film, dok je “Oskar” za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za “Bao”. Najbolji dokumentarac je “Fri Solo” koji je snimila “Nacionalna geografija”.

Tim koji je bio zadužen za transformaciju Kristijana Bejla u bivšeg američkog potpredsjednika Dika Čejnija osvojio je “Oskara” za najbolju šminku i frizuru.

Film “Boemska rapsodija” nagrađen je “Oskarom” za najbolju montažu zvuka i za najbolji zvuk.

U kategoriji “Najbolji vizuelni efekti” “Oskara” je dobio film “Prvi čovjek” u kojem glavnu ulogu tumači Rajan Gosling.

Svečana ceremonija dodjele “Oskara” prvi put je protekla bez voditelja, a među prezenterima su se našli Vupi Goldberg, Geri Oldman, Farel Vilijams, Barbra Strajsend, Dženifer Lopez, Denijel Krejg i mnogi drugi.

“Oskari” u brojkama

“Boemska rapsodija” 4

“Roma” 3

“Crni panter” 3

“Zelena knjiga” 3

“Miljenica” 1

“Zvijezda je rođena” 1

“Čovjek iz sjene” 1

“Crni pripadnik KKKlana” 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana