“Зелена књига” однијела “Оскара” за најбољи филм

Приредио: Данко Кузмановић
“Зелена књига” однијела “Оскара” за најбољи филм

Лос Анђелес - Све очи свијета у ноћи са недјеље на понедјељак биле су уперене у “Долби театар” у Лос Анђелесу, гдје је 91. пут одржана додјела награда Америчке филмске академије.

Вече је прошло у знаку гламура и врхунских остварења, али и без већих изненађења. Биографска комедија-драма “Зелена књига”, редитеља Питера Ферелија, чија радња се дешава на америчком југу, освојила је “Оскара” за најбољи филм ове године.

Филм је урађен по истинитој причи и говори о односу афроамеричког класичног и џез пијанисте Дона Ширлија и његовог возача и тјелохранитеља Тонија Валелонга. Радња је смјештена у шездесете године прошлог вијека у Америци.

- Направили смо овај филм с љубављу, њежношћу и поштовањем. Читава прича овог филма је о љубави - истакли су продуценти “Зелене књиге” Џим Берк, Чарлс Веслер, Брајан Кари, Питер Ферели и Ник Ваљелонга.

Мексички редитељ Алфонсо Куарон који је већ освојио “Оскара” за најбољу режију 2014. године за остварење “Гравитација” и ове године је добио награду у истој категорији за филм “Рома”. Филм је добио и “Оскара” за најбољи страни филм, те је тако кући однио чак три позлаћене статуете.

Најбоља глумица је Оливија Колман за улогу британске краљице Ане у филму “Миљеница”, иако је главни фаворит за “Оскара” у тој категорији била Глен Клоуз за “Супругу”. Иако је филм имао десет номинација, ово је његов једини “Оскар”. То је уједно и прва номинација и први “Оскар” за Оливију Колман.

- Ово је прилично стресно и невјероватно. Добила сам “Оскара”. Морам да захвалим многим људима, а ако некога заборавим, наћи ћу вас касније и пољубићу вас - рекла је Оливија Колман кроз сузе.

“Оскара” за најбољу мушку улогу добио је Рами Малек, амерички глумац египатско-коптског поријекла, за улогу Фредија Меркјурија, пјевача групе “Квин”, у филму “Боемска рапсодија”. Филм и Малек су раније освојили “Златни глобус”.

- Боже. Волим вас. Волим те, мама, хвала породици на свему овоме. Мој отац није имао прилику да ме види док сам ово радио, мислим да ме гледа одозго сада. Захвалан сам свима, хвала људима који су ризиковали са мном током читавог пута. Можда ја нисам био очигледан избор, али очигледно није испало тако лоше. Хвала групи “Квин” што сте ми дозволили да будем дио вашег насљеђа, заувијек ћу вам бити дужан - навео је Рами Малек.

У категоријама за најбољег глумца и глумицу у споредним улогама награде су ове године добили Махершала Али за “Зелену књигу” и Риџајна Кинг за филм “Ih Beale Streets Could talk”. Махершала Али је прије двије године добио “Оскара” у истој категорији за филм “Мјесечина”.

Али је на овом успјеху захвалио својој баки, супрузи и кћерки.

- Хвала мојој баки. Не бих био овдје да није било ње и њене подршке. Она ме је научила да увијек у животу гледам све позитивно. Такође, хвала мојој жени и кћерки - казао је Али.

Редитељ Спајк Ли добио је “Оскара” за најбоље прилагођен сценарио за филм “Црни припадник КККлана”. Ли је 2015. године добио “Оскара” за животно дјело, али му је овогодишња награда прва у такмичарском дијелу.

- Изаберите љубав умјесто мржње и будите на правој страни историје - рекао је Спајк Ли приликом преузимања свог првог “Оскара”.

Филм “Звијезда је рођена”, са Леди Гагом и Бредлијем Купером, који је номинован у неколико категорија, добио је “Оскара” за оригиналну пјесму “Shallow”. Пјевачица је заплакала и захвалила Бредлију Куперу, поручивши му да не постоји ниједна особа на свијету с којом би радије отпјевала ову пјесму.

- Ако имате сан, борите се за њега. Небитно колико сте пута одбијени или сте пали, ствар је у томе колико пута ћете устати на ноге - нагласила је Леди Гага.

Додјелу “Оскара” у “Долби театру” обиљежио је дует пјевачице и глумца који су ту баладу извели уживо.

За најбољу сценографију ове године су се побринули Хана Бичлер и Џеј Харт у остварењу “Црни пантер”, а филм “Рома” Алфонса Куарона награђен је и “Оскаром” за најбољу фотографију.

Награду за најбоље костиме освојила је Рут Картер за филм “Црни пантер”.

Остварење “Спајдермен: Нови свијет” најбољи је дугометражни анимирани филм, док је “Оскар” за најбоље кратко анимирано остварење отишао у руке Доме Ши и Беки Нејман Коб за “Бао”. Најбољи документарац је “Фри Соло” који је снимила “Национална географија”.

Тим који је био задужен за трансформацију Кристијана Бејла у бившег америчког потпредсједника Дика Чејнија освојио је “Оскара” за најбољу шминку и фризуру.

Филм “Боемска рапсодија” награђен је “Оскаром” за најбољу монтажу звука и за најбољи звук.

У категорији “Најбољи визуелни ефекти” “Оскара” је добио филм “Први човјек” у којем главну улогу тумачи Рајан Гослинг.

Свечана церемонија додјеле “Оскара” први пут је протекла без водитеља, а међу презентерима су се нашли Вупи Голдберг, Гери Олдман, Фарел Вилијамс, Барбра Страјсенд, Џенифер Лопез, Денијел Крејг и многи други.

“Оскари” у бројкама

“Боемска рапсодија” 4

“Рома” 3

“Црни пантер” 3

“Зелена књига” 3

“Миљеница” 1

“Звијезда је рођена” 1

“Човјек из сјене” 1

“Црни припадник КККлана” 1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана