“Зелена књига” најбољи филм, Рами Малек најбољи глумац

Срна
“Зелена књига” најбољи филм, Рами Малек најбољи глумац

Лос Анђелес - Биографска комедија-драма “Зелена књига” режисера Питера Ферелија, чија радња се дешава на америчком југу, добитник је Оскара за најбољи филм.

Филм је урађен по истинитој причи и говори о односу афромаеричког класичног и џез пијанисте Дона Ширлија и његовог возача и тјелохранитеља Тонија Валелонга. Радња је смјештена шездесетих година прошлог вијека у Америци.

Оскара за најбољу мушку улогу добио је Рами Малек, амерички глумац египатског коптског поријекла, за улогу Фредија Меркјурија пјевача групе “Квин” у филму “Боемска рапсодија”.

Британска глумица Оливија Колман добила је Оскара за најбољу женску главну улогу у филму “Миљеница” за улогу британске краљице Ане. Иако је филм имао десет номинација ово је његов једини Оскар.

Алфонсо Куарон најбољи је режисер, а његов мексички Филм “Рома” најбољи је филм неенглеског говорног подручја, а Оскара је добио и за најбољу фотографију.

Реџина Кинг добила је Оскара за најбољу женску споредну улогу у филму “Када би улица Бил могла да говори”, а Махаршала Али за најбољу мушку споредну улогу у филму “Зелена књига”. То је његов други Оскар. филм “Зелена књига” је трећег Оскара добио и за најбољи оргинални сценарио.

Лејди Гага добила је Оскара за најбољу оригиналну пјесму, и то је једини Оскар за филм “Звијезда је рођена” који је имао укупно шест номинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана