“Vreme smrti” i “Vreme zla” postaju serije

Milanka Mitrić
“Vreme smrti” i “Vreme zla” postaju serije

BEOGRAD - Nakon ogromnog uspjeha i zapaženosti serije “Koreni”, rađene po istoimenom romanu Dobrice Ćosića, a po scenariju Đorđa Milosavljevića i u režiji Ivana Živkovića, najavljeno je ekranizovanje djela “Vreme smrti” i “Vreme zla”.

Po djelu “Vreme smrti” biće snimljeno 30 epizoda, dok je za “Vreme zla” predviđeno snimanje 15 epizoda. Planirano je da nove serije budu emitovane na televiziji Nova S, za razliku od “Korena” koji su prikazani na Radio-televiziji Srbije.

Za ekranizaciju je zadužena kompanija “Junajted medija”, a kreator i producent serije će, kao što je bilo i za “Korene”, biti produkcijska kuća “Edže to Edže” Gorana Šušljika.

- Televizijski projekti “Vreme zla” i “Vreme smrti” nastaće po antologijskim romanima Dobrice Ćosića i verujem da će obeležiti televizijsko stvaralaštvo i produkciju u narednim godinama i ostati kao trajna umetnička i produkcijska baština pokolenjima. Zahvaljujem kompaniji “Junajted medija” na poverenju i veri da se ovim televizijskim projektima vraćamo pravim i suštinskim vrednostima, ne samo u proizvodnji vrhunskih televizijskih sadržaja već na ovaj način ostavljamo istinski trag za razumevanje onoga šta smo bili i onoga šta smo sad - naveo je Šušljik.

Ćosićeve sage o usponima, padovima i propadanju jednog naroda, prepletene individualnim pričama koje prikazuju lične tragedije i unutrašnje borbe i padove, davno su privukle pažnju čitalaca, ali osvrćući se na današnjicu, vidimo da su i njihove ekranizacije ostavile utisak.

Pravi prikaz izražene popularnosti i traga koji je ostavila serija “Koreni” jeste i porast broja čitalaca i kupaca pomenute Ćosićeve knjige. Naime, knjiga “Koreni” je tokom prošle godine bila najčešće pozajmljivana knjiga u bibliotekama širom Srbije, a bila je i jedna od najtraženijih knjiga u knjižarama. Kao i serija, prati radnju čiji fokus je na porodici Katić, na Aćimu i njegovim sinovima Đorđu i Vukašinu. U glavnim ulogama su glumili Žarko Laušević, Igor Đorđević, Nenad Jezdić i Sloboda Mićalović.

Radnja tetralogije “Vreme smrti” prati priču porodice Katić i period Prvog svjetskog rata. Među likovima koji se pojavljuju su i Nikola Pašić, Živojin Mišić i drugi, dok je “Vreme zla” trilogija kroz koju se pripovijeda o periodu s kraja 20. vijeka i sloma Užičke republike.

Nove sezone

Gledaoce televizije Nova S u aprilu očekuje i nastavak serije Dragana Bjelogrlića “Žigosani u reketu”, a na jesen i premijera druge sezone “Senki nad Balkanom”, kao i nove epizode “Mileta protiv tranzicije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana