U Subotici otvorena izložba o Mileni Dravić

Srna
U Subotici otvorena izložba o Mileni Dravić

Subotica - Glumica Mira Banjac otvorila je večeras u Subotici izložbu fotografija “Milena” posvećenu, kako je istakla, jedinoj autentičnoj filmskoj glumici Mileni Dravić.

Ona je naglasila da je Milenino lice pečat najboljeg što smo imali i što još uvijek imamo.

“Svi smo dolazili iz pozorišta, ali Milena je jedina autentična filmska glumica. Ipak, to nije sve. Taj ogroman talenat je doživeo pravo umetničko zrenje i ona je tražila put da deo svog dara definiše u pozorištu, jer je ona prvorazredna karakterna glumica”, istakla je Banjac.

Ona je u prostorijama Otvorenog univerziteta, gdje je postavljena izložba od sedamdesetak fotografija koje svjedoče o bogatom opusu Milene Dravić, a koju su priredili Stefan Arsenijević i Maja Medić naglasila da divne karijere Milene Dravić i Dragana Nikolića “čine čast zemlji koja ponekad misli da joj kultura ne treba”.

Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović rekao je da je Milena Dravić kulturno dobro od najvećeg značaja za ovu zemlju, prenose beogradski mediji.

On je podsjetio na trenutak prije 59 godina kada je Milena Dravić odabrana za glavnu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena” po scenariju Vlade Paskaljevića, u režiji Františeka Čapa, što je bio početak briljantne karijere tokom koje je ostvarila više od 160 filmskih i televizijskih uloga.

“Sve su to izvanredne uloge po kojima se pamti i prepoznaje film sa naših prostora. Tačnije, sve što je do sada radila jeste svojevrsna ostavština za budućnost”, istakao je Zelenović.

Dravićeva je rekla da je dobila i previše nagrada, ali da joj je uvijek bilo važno samo to njeno unutrašnje osjećanje.

“Mogla sam da dobijem i dva Oskara, ne bi vredelo ako ja nisam zadovoljna ulogom koju sam ostvarila. Sada imam veliko bogatstvo, mnogo filmova, divne prijatelje i dve knjige koje su došle sa nagradama žJoakim Vujićž i žDobričin prstenž”, navela je Dravićeva.

Ona je istakla da je uvijek imala divne saradnike, velike reditelje, glumce sa kojima je mogla da ostvari uloge kojima je bila zadovoljna.

Milena Dravić je na Palić došla iz Pule gdje je takođe predstavljena izložba fotografija, kao i monografija koju je priredila Tatjana Nježić kao 22. knjigu u ediciji posvećenoj dobitnicima nagrade “Dobričin prsten”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana