Svjetski filmovi pred publikom u Palama

Milanka Mitrić
Svjetski filmovi pred publikom u Palama

Pale - “Gori li planeta?” moto je ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, turizma i ekologije “Jahorina film festival” koji je otvoren u Palama.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja prikazan je “Južni vetar”, novo filmsko ostvarenje Miloša Avramovića.

Direktor festivala Mirko Despić objasnio je da se selekcija filmova ove godine vrši u skladu s motom festivala.

- Svjedoci smo posljednjih godina velikih klimatskih promjena, migrantske krize, političkih promjena u svijetu i imamo utisak da zaista planeta gori. U tom smislu smo dobili veliki broj filmova, koje su filmske ekipe radile krećući se unutar izbjegličkih kolona, gdje su zabilježili prave drame - naveo je Despić.

Brojni filmovi su bili prijavljeni na festival, a od 422 filma iz 48 država u zvanični program festivala uvršten je 91 iz 31 države.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović smatra da je ovaj festival, uz nekoliko manifestacija koje se tradicionalno održavaju u Palama, veoma značajan. Na taj način Pale postaju sredina značajna za kulturu, koja postaje prepoznatljiva i van države.

- Zbog činjenice da nas ova prestižna smotra filmskog stvaralaštva dodatno približava evropskom i svjetskom auditorijumu, već 12. godinu podržavamo ovu manifestaciju - izjavio je Jugović.

Reditelj Boriša Simović, koji je predsjednik žirija, kazao je da je pogledavši stotinak filmova prijatno iznenađen i zadovoljan njihovim kvalitetom.

 - Selektori su imali ozbiljan posao, a naš je mnogo lakši, jer su oni od velikog broja pristiglih filmova izabrali najbolje. Ima tema koje se ponavljaju, ali je tema migracija toliko široka da nisam naišao na dva ista pristupa - istakao je Simović.

Hasan Arnautović iz Bihaća, koji učestvuje deseti put, objasnio je da festival posjećuje zbog kvalitetnog sadržaja.

- Napravio sam film o čovjeku koji je oživio Čarlija Čaplina i koji ima takvu mogućnost umjetničke transformacije da osim Čaplina glumi još 20 likova - rekao je Arnautović.

“Jahorina film festival” traje do sutra. Zatvaranje će biti upriličeno u hotelu “Damis” u Palama. Tada će biti uručene i festivalske nagrade.

“Zlatni javor”

Festivalske nagrade “Zlatni javor” biće dodijeljene za najbolji dokumentarni film, najbolji dokumentarni televizijski i za najbolji kratki igrani film, za najbolji film iz BiH, kao i gran pri za najbolji film na festivalu.

Nagrade će biti dodijeljene i za eksperimentalni film, studentski film, te za ekološki i turistički film. O nagradama će odlučivati petočlani žiri, koji čine: reditelj Boriša Simović, novinar i kritičar Aurelio Badulati, profesor i teatrolog Rade Simović, reditelj Nebojša Ilić i reditelj Sanjin Badurina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana