Свјетска филмска остварења која су обиљежила 2018. годину: “Звијезда је рођена” на врху

Приредила: Миланка Митрић
Свјетска филмска остварења која су обиљежила 2018. годину: “Звијезда је рођена” на врху

Лос Анђелес - Најпопуларнији и најпознатији свјетски медији крајем године редовно објављују своје утиске о добрим филмовима који су објављени током протекле године.

Филмови су издвојени на основу њихових критичких запажања и придавања пажње квалитетним филмским остварењима.

Прошле године је на листама доминирао нови филм серијала “Ратови звијезда: Посљедњи џедај”, а на листама су популарни били и  “Бјежи”, “Облик воде”, “Зови ме својим именом” и други. Ове године на листама доминирају “Марвелови” филмови о познатим и вољеним суперјунацима, али и аутобиографски филмови, те драме.

Први у низу филмова који су ове године остали запажени и гледани јесте филм “Звијезда је рођена”. Овај филм, у којем су у главним улогама Леди Гага и Бредли Купер, режирао је сам Купер и филм је достигао врх многих листа широм свијета, по гледаности, према мишљењу критичара, али и саме публике. Филм је направљен према класичној причи из 1937. године, о трагичној љубави између музичара на заласку каријере и младој пјевачици у успону.

Најновији дио серијала “Осветници”, трећи у низу, филм “Рат бескраја”, био је деветнаести наставак што се “Марвелових” филмова тиче. Одмах је постао један од најгледанијих филмова године, али и један од најпопуларнијих. У главним улогама у овом филму, између осталих, нашли су се Роберт Дауни Џуниор, Крис Еванс, Крис Хемсворт, Скарлет Јохансон и други. Радња прати причу класичне борбе добра и зла, у којој је Танос главни негативац, један од најмоћнијих у том универзуму.

“Црни пантер” је још један “Марвелов” филм који се нашао на овој листи.

- Често се појави неки филм који преокрене све што је могуће и пркоси самој гравитацији. “Црни пантер” је један од таквих филмова у којима је епско добило нове размјере - наводили су критичари.

У овом филмском остварењу у главној улози се прославио Чедвик Боузмен.

Радња је смјештена у футуристичку јужноафричку утопију Ваканда, а поред Боузмена, у филму глуме и Мајкл Б. Џордан и Лупита Нионг.

Четврти у низу, по избору критичара, јесте филм “Можеш ли ми икад опростити?” Ова шармантна антиљубавна прича прати причу о познатој ауторки Ли Израел, која је кривотворила писма познатих личности. У главним улогама у овом остварењу су Мелиса Мекарти и Ричард Грант.

Филм о првом човјеку на Мјесецу Нилу Армстронгу, “Први човјек”, налази се у наставку ове листе. Ова биографска драма оскаровца Демијена Чезела представља адаптацију књиге “Први човјек: Живот Нила Армстронга” Џејмса Хансена. Главне улоге у овом остварењу глумили су Рајан Гослинг, Клер Фој и Џејсон Кларк.

“Када би улица Бил проговорила” Барија Џенкинса је прича о црнкињи која покушава да докаже невиност свог вјереника, а нашао се у наставку ове листе. Базиран на роману Џејмса Болдвина из 1974. године, радња филма прати двоје људи који се боре са репресијом у Америци. Њихове ликове утјеловили су глумци Стефан Џејмс и Кики Лејн.

Наставак листе предвиђен је за документарни филм “Миндинг тхе гап”, који прати причу о животу у Америци кроз призму три млада човјека. Главне улоге у овом филму су остварили Кјер Џонсон, Бинг Лију и Зак Малиган.

Филм режисера Бинга Лија поставио је примјер стања средње класе у држави, са растуреним породицама, урушеним сновима и насилним везама - објаснили су критичари.

Филм “Рома” Алфонса Куарона овогодишњи је добитник награде “Златни лав” на фестивалу у Венецији и нашао се на овој листи најбољих филмова.

- Посљедњи Куаронов филм је тих, медитативан филм који приказује драме из опасности које постоје далеко - земљотреси, шумске ватре, насилни одговори владе на протесте студената - остављајући гледаоца несигурним које од поменутих трагедија ће дотаћи ликове, а које неће. Он је креирао сцене које, фокусирајући се на једну породицу, изгледају прилично универзално - написали су критичари.

У главним улогама су Јалица Апарисио и Марина де Тавира.

Након Куарона, на деветом мјесту ове листе нашла се анимирана верзија о суперјунаку Спајдермену. Филм “Спајдермен: Нови свијет” приказује нови вид приче о Спајдермену кроз живот тинејџера из Бруклина Мајлса Моралеса и преиспитује све до сада познато о овом јунаку. Гласове у овом остварењу ликовима су дали Шамејк Мур, Николас Кејџ и Махершала Али.

Посљедњи филм у низу остварења која су бирали критичари јесте филм Стива Меквина “Удовице”. У питању је трилер који на својствен начин приказује преклапање свијета политике и криминала. Главне улоге у “Удовицама” имале су Вајола Дејвис, Мишел Родригез, Синтија Ериво и Елизабет Дебицки.

Листа је базирана на мишљењима критичара на сајтовима “Ротен томејтос”, “Цинефил”, “Тандердром” и други.

Филмови са највећом зарадом у 2018. години:

“Осветници: Рат бескраја” 2.048.709.917

“Црни пантер” 1.346.913.161

“Свијет јуре: Уништено краљевство” 1.304.944.060

“Невиђени 2” 1.242.513.600

“Веном”  854.509.348

“Немогућа мисија: Распад система” 791.017.452

“Дедпул”  741.333.700

“Боемска рапсодија” 667.097.834

“Човјек мрав и Оса” 622.674.139

“Фантастичне звијери: Гринделвалдова злодјела” 612.894.713

  

“Ротен томејтос” листа

“Црни пантер”

“Немогућа мисија: Распад система”

“БлацКкКлансман”

“Звијезда је рођена”

“Спајдермен: Нови свијет”

“Тихо мјесто”

“Педингтон 2”

“Зови ме својим именом”

“Рома”

“Невиђени 2”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана