“Рома” и “Омиљена” фаворити за Оскара

“Рома” и “Омиљена” фаворити за Оскара

Академија филмских умјетности и наука објавила је службене номинације кандидата који улазе у трку за најпрестижнију филмску награду на свијету “Оскар”. Ове године у борби за титулу најбољег нашла су се занимљива имена, а номинације предводе филмови “Рома” и “Омиљена” са по десет номинација. Такође, наде се полажу у Бредлија Купера и Леди Гагу и њихов хит филм “Звијезда је рођена”. На попису су се нашли и фаворити попут “Боемске рапсодије”.

Поред већ поменутих филмова “Рома”, “Звијезда је рођена” и “Боемска рапсодија”, у номинацији за најбољи филм још су и филмови “Црни пантер”, “BlacKkKlinsman”, “Green Book” и “Vice”.

У конкуренцији за најбољи страни филм налази се девет остварења, а то су колумбијски “Birds of Passage”, дански “The Guilty”, њемачки “Never Look Away”, јапански “Shoplifters”, казахстански “Аџка”, као и либанонски “Цапернаум”, мексички “Рома”, пољски “Cold War” и јужнокорејски “Burning”.

Иако је Бредли Купер покупио симпатије својом улогом у филму “Звијезда је рођена”, неће му бити лако јер су у конкуренцији за најбољег глумца још и Кристијан Бејл за улогу у филму “Vice”, Вилем Дафо за улогу у филму “На капији вјечности”, те Рами Малек који је маестрално одглумио Фредија Меркјурија у филму “Боемска рапсодија”, као и Виго Мортенсен који је глумио у филму “Зелена књига”.

За “Оскара” за најбољу глумицу бориће су Јалица Апарисио за улогу у филму “Рома”, Глен Клоуз, која је глумила супругу нобеловца у филму “Жена”, Оливија Колман за “Омиљена”, можда и највећи фаворит Леди Гага за “Звијезда је рођена”, али и Мелиса Мекарти за улогу у филму “Можеш ли ми икада опростити?”.

“Оскара” за најбољег редитеља добиће Спајк Ли, Павел Павликовски, Јоргос Лантимос, Алфонсо Куарон или Адам Мекеј.

Остале категорије укључују “Оскара” за најбољу споредну глумицу и глумца, најбољи костим, најбољи звук, монтажу звука, најбоље адаптирани сценарио, најбољи оригинални сценарио, као и за најбољи документарни филм, кратки документарни филм, за шминку и фризуру, оригиналну музику, пјесму, кратки анимирани и играни филм, те визуелне ефекте и фотографију.

Церемонија додјеле “Оскара” одржаће се 24. фебруара.

Најбољи филм

 

“Рома”

“Звијезда је рођена”

“Боемска рапсодија”

“Црни пантер”

“BlacKkKlinsman”

“Омиљена”

 “Зелена књига”

 “Vice”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана