“Ptica na žici” otvara Koenovu dušu

Tanjug
“Ptica na žici” otvara Koenovu dušu

Beograd - Među pet muzičkih dokumentaraca u programu “Intermission “, 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks” prikazaće i djelo o Leonardu Koenu “Ptica na žici: Leonard Koen”, film za koji se dugo smatralo da je zauvijek izgubljen.

Reditelj Toni Palmer, koji će biti gost festivala, u filmu slika snagu riječi i nota Leonarda Koena (1934-2016), čuvenog kanadskog muzičara i pjesnika, jednog od najvećih vizionara među umjetnicima svog doba.

Dugo se mislilo da je film o Koenovoj turneji po Evropi 1972. godine izgubljen, ali je zahvaljujući otkriću 294 rolne filma 2009. godine u jednom skladištu u Holivudu dokumentarac pronađen i digitalno restaurisan u punom sjaju.

U filmu je zabilježeno 17 najvećih Koenovih pjesama, koje je interpretirao u vrijeme kada je bio na vrhuncu svoje slave. To je i svjedočanstvo jedne muzičke turneje i slika utisaka o svemu onome što se desi tokom nastupa. Koen je 18. marta 1972. godine krenuo na turneju po Evropi, počevši u Dablinu, a završivši u Jerusalimu 21. aprila.

Nastupao je u 20 gradova, u Rojal Albert Holu u Londonu, Stokholmu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Beču, Berlinu, Parizu i drugim gradovima.

Palmerova kamera otvara dušu Koena, autora mnogih knjiga poezije, jednog od najčitanijih pjesnika sjevernoameričkog kontinenta, kantautora čije su balade postale simbol mnogih generacija.

Snimajući ga dok pjeva, Palmerova kamera omogućava gledaocu da zaviri u dušu ovog jedinstvenog i zagonetnog umjetnika.

Pored svjedočanstva o jednoj od najintrigantnijih karijera u popularnoj muzici prošlog vijeka, “Ptica na žici” je i važan dokument o Evropi u ranim sedamdesetim godinama, kulturi tog vremena, novim idejama koje su se rađale, promjenama koje su prethodile…

“Beldoks” će biti održan od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz cijelog svijeta, u 14 različitih selekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana