“Птица на жици” отвара Коенову душу

Tanjug
“Птица на жици” отвара Коенову душу

Београд - Међу пет музичких документараца у програму “Интермиссион “, 12. Међународни фестивал документарног филма “Белдокс” приказаће и дјело о Леонарду Коену “Птица на жици: Леонард Коен”, филм за који се дуго сматрало да је заувијек изгубљен.

Редитељ Тони Палмер, који ће бити гост фестивала, у филму слика снагу ријечи и нота Леонарда Коена (1934-2016), чувеног канадског музичара и пјесника, једног од највећих визионара међу умјетницима свог доба.

Дуго се мислило да је филм о Коеновој турнеји по Европи 1972. године изгубљен, али је захваљујући открићу 294 ролне филма 2009. године у једном складишту у Холивуду документарац пронађен и дигитално рестаурисан у пуном сјају.

У филму је забиљежено 17 највећих Коенових пјесама, које је интерпретирао у вријеме када је био на врхунцу своје славе. То је и свједочанство једне музичке турнеје и слика утисака о свему ономе што се деси током наступа. Коен је 18. марта 1972. године кренуо на турнеју по Европи, почевши у Даблину, а завршивши у Јерусалиму 21. априла.

Наступао је у 20 градова, у Ројал Алберт Холу у Лондону, Стокхолму, Амстердаму, Копенхагену, Бечу, Берлину, Паризу и другим градовима.

Палмерова камера отвара душу Коена, аутора многих књига поезије, једног од најчитанијих пјесника сјеверноамеричког континента, кантаутора чије су баладе постале симбол многих генерација.

Снимајући га док пјева, Палмерова камера омогућава гледаоцу да завири у душу овог јединственог и загонетног умјетника.

Поред свједочанства о једној од најинтригантнијих каријера у популарној музици прошлог вијека, “Птица на жици” је и важан документ о Европи у раним седамдесетим годинама, култури тог времена, новим идејама које су се рађале, промјенама које су претходиле…

“Белдокс” ће бити одржан од 8. до 15. маја у Београду у више биоскопских дворана, представиће више од 100 премијерних филмова из цијелог свијета, у 14 различитих селекција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана