Преминуо глумац Иво Грегуревић

Агенције
Преминуо глумац Иво Грегуревић

Један од најпознатијих хрватских глумаца Иво Грегуревић преминуо је у 67. години, јавља ХРТ. Како преноси “Јутарњи лист”, Грегуревић је пронађен мратв у сриједу у вечерњим сатима у свом стану, али засад нема информација о узроцима смрти.

 

Иво Грегуревић рођен је у Доњој Махали (Орашје), 7. октобра 1952. године. По завршетку средње школе уписује Академију драмских умјетности у Загребу. На филму је дебитовао 1977. (“Не нагињи се ван”, Б. Жижића) главном улогом провинцијалца на раду у Нјемачкој. Исте године снима култни филм Антуна Врдољака “Мећава” у којему игра лик Ивана.

Одлично је глумио грубе и “народске типове” попут отмичара у “Осуђенима” (1978.) З. Тадића, кондуктера у “Краљевој завршници” (1987.) Ж. Томића и истражиоцаа у “Животу са стрицем” (1988.) К. Папића. У “Велом мисту”, играној серији сниманој од 1979.-1981., коју је режирао Јоаким Марушић према сценарију Миљенка Смоје, Грегуревић је велику популарност стекао играјући улогу Нетјака. Године 1986. постао је члан ансамбла Драме ХНК у Загребу.

Филм “Чаруга”, који је зацементирао његов статус у самом глумачком врху, снимио је 1991. године. У њему је, уз главну улогу, заиграо и женски лик снаше. Током 80-их и 90-их остварио је низ изузетно запажених великих улога на филму. У позоришту је играо у драмама Шекспира, Чехова, Гогоља, Крлеже, Држића, Смоје…

Радио је на филмовима и серијама с Рајком Грлићем, Бранком Шмитом, Антуном Врдољаком, Лукасом Нолом. Награду Хрватског друштва драмских умјетника освојио је 1998. за филм Шокица и 2006. за улогу у филму и истоименој серији Дуга мрачна ноћ.

Добитник је и најпрестижније награде Владимир Назор. 1995. године у Орашју је покренуо фестивал Дани хрватског филма. Иво Грегуревић иза себе има више од 90 филмова, 19 телевизијских серија те 30-так позоришних представа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана