Премијером филма “Границе кише” отворен фестивал “Први кадар”

Срна
Премијером филма “Границе кише” отворен фестивал “Први кадар”

Премијерним приказивањем играног филма “Границе кише” Николе Мијовића и Властимира Судара, вечерас је у Источном Сарајеву свечано отворен 12. Међународни филмски фестивал “Први кадар”.

“Границе кише” је филм о љубави и нади, чија прича је смјештена у високе планине изнад Јадранског мора, гдје Јагода, урбана дјевојка, за вријеме љетњег распуста долази у посјету породици и на мистериозан начин враћа самопоуздање свима које сретне.

На тромеђи Херцеговине са Црном Гором и Хрватском и филмска прича је подијељена у два дијела и епилог.

Премијери филма присуствовали су млади глумци Недељко Миловић и Огњен Вујовић, као и значајна имена документарног филма из цијелог свијета.

Отварању фестивала претходило је отврање изложбе фотографија аутора Александре Јованић и Чарне Манојловић “Храбре жене путују кроз време”, међу којима су Надежда Петровић и Милунка Савић.

Изложбу је отворио директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић, који је оцијенио да “Први кадар” на најбољи начин предстваља Источно Сарајево и туризам овог дијела Републике Српске, при чему је подсјетио да је Источно Сарајево недавно добило титулу Град туризма.

“Поставка 17 изложених фотографија чини централни део пројекта жХрабре жене путују кроз времеж, реализованог кроз два циклуса током прошле године”, рекла је једна од аутора изложбе Чарна Манојловић.

Она је подсјетила да су Еустахија Арсић, Катарина Ивановић, Марија Трандафил, Мина Караџић, Савка Суботић, Милица и Анка Нинковић, Драга Љочић, Јелена Димитријевић, Надежда Петровић, Касија Милетић, Јелисавета Начић водиле узбудљиве животе које захваљујући њиховим пионирским подвизима у различитим областима, често и у више њих истовремено, не треба заборавити.

Манојловићева је истакла и значај Маге Магазиновић, Маре Росандић, Милунке Савић, Анице Савић Ребац, Ксеније Атанасијевић, Зоре Петровић, Данице Томић и Соје Јовановић.

Овогодишњи “Први кадар” одржава се до суботе, 17. новембра, у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом “Први кадрирај!”, а у Зворнику је данас почела са радом радионица анимираног филма.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Срспке, а манифестацију су подржали Удружење филмских радника БиХ, општина Источна Илиџа, општина Источно Ново Сарајево и Град Зворник.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана