Praznik filmske umjetnosti u Trebinju

Milanka Mitrić
Praznik filmske umjetnosti u Trebinju

Trebinje - U Domu mladih u Trebinju svečano je otvoren Festival mediteranskog i evropskog filma.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja se održava šesti put, biće prikazano 26 filmova iz nekoliko zemalja. Svečanost otvaranja započela je dodjelom nagrade “Zlatni platan”, koju su ove godine dobili Svetlana Bojković i Meto Jovanovski. Ova nagrada će posthumno biti dodijeljena i Nebojši Glogovcu. Prikazan je film “Lovac” iz Hrvatske, reditelja Darija Lonje i Josipa Žuvana, i “Prokleti pas”, reditelja Dragana Pešikana iz Srbije.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević istakao je značaj nagrada, te zadovoljstvo zbog broja filmova na ovogodišnjem izdanju festivala.

- Na ovogodišnjem festivalu imamo rekordan broj filmova iz oblasti mediteranskog, evropskog i novog srpskog filma, kao i sa tematikom “Hercegovina na filmu” i “Omaž laureatima”. Svi će premijerno biti prikazani u Trebinju - rekao je Milojević.

Njegove riječi potvrđuje zaista raznolik i bogat program. Među brojnim filmovima koji će biti prikazani nalaze se filmovi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Grčke, Ukrajine, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Maroka, Libana Njemačke i Turske.

Na programu druge festivalske večeri, tj. večeras, biće prikazani sljedeći filmovi: “U ime Jagode, Čokolade i Duha svetog”, Karla Lulića iz Hrvatske, “Posljednja crkvena zvona”, koji je režirao Nikolče Popovski iz Makedonije, zatim film “Poziv”, čiju režiju potpisuje Marijakenzi Lahlu iz Maroka, “Comis Sans”, Nevija Marasovića iz Hrvatske, i filmsko ostvarenje “Pepe”, Toma Svoša iz Velike Britanije.

Treće veče je predviđeno za otvaranje izložbe “Vječni Nebojša” i dodjelu nagrade “Zlatnog platana”, koji će posthumno biti dodijeljen Nebojši Glogovcu. Iste večeri publika će imati priliku da pogleda četiri filma: “Tihi kutak Hristov” (Srbija/Crna Gora), Radislava Jevrića, “Godina majmuna” (Makedonija), Vladimira Blaževskog, “Nevidljiva ruka Adama Smita” (Slovenija), Slobodana Maksimovića, i “Upomoć” (Francuska), film Benedikta Brunea.

Svi filmovi će biti prikazani na ljetnoj sceni trebinjskog Doma mladih, a festival će trajati do 12. avgusta.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda i trebinjski Dom mladih, u saradnji sa Mediteran kulturnim centrom iz Trebinja i Alpe Adrija kulturnom mrežom iz Beča.

“Zlatni platan”

Nagradu “Zlatni platan”, koja se svake godine dodjeljuje glumcima koji su dali izuzetan doprinos evropskoj i mediteranskoj kinematografiji, na ovom festivalu dobili su: Milena Dravić, Petar Božović, Neda Arnerić, Tanja Bošković, Rade Šerbedžija, Franko Nero, Ljiljana Blagojević i Igor Galo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana