“Povratak filma” u pet opština Srpske

Priredila: Milanka Mitrić
“Povratak filma” u pet opština Srpske

Istočno Sarajevo - Filmski projekat “Povratak filma”, koji se organizuje u saradnji sa filmskom školom Međunarodnog film festivala “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva biće održan u nekoliko opština u Republici Srpskoj.

Ovaj projekat, nazvan filmskim karavanom, biće održan u Bratuncu, Srebrenici, Šekovićima, Vlasenici i Osmacima.

Kada je riječ o samoj realizaciji koordinator projekta Aleksandra Mitrić-Štifanić objasnila je da je glavni cilj projekta podizanje kulturnog života na viši nivo.

- Akcenat je stavljen na opštine u istočnom dijelu Republike Srpske, u kojima je kulturni život stanovništva, posebno djece i mladih, u nezavidnoj situaciji - rekla je Mitrić-Štifanić.

Filmski karavan obuhvatiće dokumentarne, kratke igrane i animirane filmove, te različita predavanja, koja za cilj imaju edukaciju iz oblasti filmske umjetnosti.

Publika će u ovim opštinama  imati priliku da u okviru prikazivanja filmova iz pomenutih kategorija domaće i strane produkcije prisustvuje i različitim pratećim programima. Predviđena su predavanja, tematski razgovori o filmskoj umjetnosti i dokumentarnom filmu, ali i filmske radionice animiranog filma.

- Istražujući kulturni život mladih u istočnom dijelu Srpske, smatramo da je neophodno da se manifestacije kulture usmjere, prije svega, na opštine u kojima je bioskopski život u izumiranju ili ga uopšte nema. Filmski karavan će kulturnim i sociološkim djelovanjem uticati na svijest građana i drugih važnih institucija koje mogu da pomognu u ostvarenju misije decentralizacije kulture - kazala je Mitrić-Štifanić.

Prema njenim riječima, Filmski karavan “Povratak filma” predstavlja jedan zaista jedinstven filmski projekat. Edukacija mlade publike, u dobu kada moderna tehnologija pruža jednostavan način za ostvarivanje tog cilja, dovela bi do ostvarivanja krajnje namjere - realizacije kulture u pokretu, odnosno decentralizovane kulture.

Filmski karavan počeće u Bratuncu 29. oktobra, projekcijama dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova. Istog dana biće održano predavanje profesora Dragana Elčića, te radionica animiranog filma. Nakon Bratunca projekat bi trebalo da nastavi svoje putovanje do drugih opština Republike Srpske.

“Prvi kadar”

Nedavno je potpisan i memorandum o saradnji Istočnog Novog Sarajeva, Zvornika i Udruženja produkcija “Prvi kadar”, kojim je predviđeno da dio Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” bude održan u Zvorniku.

- “Prvi kadar” pruža priliku svim generacijama gledalaca da vide najznačajnija filmska ostvarenja iz cijelog svijeta, što predstavlja praznik za filmsku umjetnost. I ove godine se na festivalu očekuje prisustvo značajnih filmskih autora iz BiH, regiona i cijelog svijeta - rekla je Mitrić-Štifanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana