Почео 75. Филмски фестивал у Венецији

Танјуг
Почео 75. Филмски фестивал у Венецији

Филмски фестивал у Венецији, познат и као “Мостра”, отворен је синоћ пројекцијом филма “Firs Man” (Први човjек) америчког редитеља Дамијена Чазела, који је иначе освојио Оскара за режију филма “Ла Ла Ленд”.

 “Први човjек” ће се поред 21 филма из Европе, Јапана, Аустралије и Америке такмичити за “Златног лава” а који филмови ће бити награђени одлучиће жири којим предсjедава редитељ Гиљермо дел Торо, који је истовремено прошлогодишњи венецијански побjедник.


На популарној “Мостри”, 75. по реду, биће, између осталог, приказани и филмови Алфонса Куарона, браће Коен, Пола Гринграса, Јоргоса Лантимоса, Ласла Немеша, Луке Гвадањина и других.

У филму Фирст ман, Чазел је поново за главну улогу одабрао Рајана Гослинга, желећи да прикаже путовање Нила Армстронга који је 1969. године први крочио на Мjесец као члан мисије Аполо 11, преноси Ројтерс.

За разлику од филма Гравитација награђеног Оскаром, а којим је Чазел отворио Мостру 2013. и који је гледаоце “завео” грациозном љепотом лебдења изнад Земље, у филму Први човјек радња је углавном смјештена у малој капсули одакле Армстронг посматра Мјесец док му се приближава, наводи агенција.

Документарни филм Емира Кустурице “Ел Пепе, један узвишени живот” који говори о бившем уругвајском предсједнику Хосе Мухики биће приказан у Венецији ван конкуренције.

Кратки играни филм “Страно тијело” младог редитеља Душана Зорића премијерно ће бити приказан у такмичарском програму “Хоризонти”, а у програм “Недеља критике” уврштена је црногорско-српско-катарска копродукција “Ти имаш ноћ” црногорског редитеља Ивана Салатића, док је српски копродуцент је Стефан Иванчић.

Венецијански фестивал траје до 8. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана