Отворен “Јахорина филм фестивал”

Срна
Отворен “Јахорина филм фестивал”

Пале - Свечаном церемонијом и пројекцијом најновијег филма Милоша Аврамовића “Јужни ветар”, вечерас је на Палама отворен Међународни фестивал документарног филма, туризма и екологије “Јахорина филм фестивал” током којег ће бити приказан 91 филм из 31 земље.

Директор Фестивала Мирко Деспић рекао је новинарима да је овогодишњи мото

Јахорина филм фестивала, који ће трајати до суботе, 29. септембра, “Гори ли планета?” и у том смислу се врши селекција филмова.

“Зашто тај мото? Свједоци смо посљедњих година великих климатских промјена, мигрантске кризе, политичких промјена у свијету и имамо утисак да заиста планета гори. У том смислу смо добили велики број филмова који су филмске екипе радиле крећући се унутар избјегличких колона, гдје су забиљежили праве драме”, навео је Деспић.

Он је додао да су за фестивал пријављена 422 филма из 48 земаља, а у званичан програм уврштен је 91 филм из 31 земље, од којих 10 из БиХ, те да је велики број аутора присутан вечерас.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су Пале, захваљујући “Јахорина филм фестивалу” и још неким традиционалним манифестацијама, све више средина која у области културе постаје препознатљива ван граница Републике Српске и БиХ.

“Управо због чињенице да нас ова престижна смотра филмског стваралаштва додатно приближава европском и свјетском аудиторијуму, већ 12. годину заредом подржавамо ову манифестацију”, изјавио је Југовић и захвалио организаторима.

Предсједник жирија, редитељ из Србије Бориша Симовић рекао је да је прегледао стотињак филмова, те да је задовољан и изненађен квалитетом филмова.

“Селектори су имали озбиљан посао, а наш је много лакши јер су они од великог броја пристиглих филмова пробрали најбоље. Има тема које се понављају, али је тема миграција толико широка, да нисам наишао на два иста приступа”, истакао је Симовић.

Хасан Арнаутовић из Бухаћа каже да десети пут учествује на Фестивалу и да је ту због садржаја који он пружа.

“Направио сам филм о човјеку који је оживио Чарлија Чаплина и који има такву могућност умјетничке трансформације да осим Чаплина глуми још 20 ликова”, рекао је Арнаутовић и додао да је на Фестивал стигло много документарних филмова, али, нажалост, мало еколошких због недостатака идеја аутора или нечег другог.

Фестивалске награде “Златни јавор” биће додијељене за најбољи документарни филм, најбољи документарни телевизијски и за најбољи кратки играни филм, за најбољи филм из БиХ, као и Гран при за најбољи филм на фестивалу.

Награде ће бити додијељене и за најбољи експериментални филм, студентски филм, затим еколошки, као и туристички филм.

О наградама ће одлучивати петочлани жири на челу са редитељем из Србије Боришом Симовићем, а чланови су новинар и критичар из Италије Аурелио Бадулати, професор и театролог из БиХ Раде Симовић, редитељ из Србије Небојша Илић и редитељ из Хрватске Сањин Бадурина.

“Јахорина филм фестивал” отворен је за јавност и познат по томе што, захваљујући чињеници да се филмови приказују и на Телевизији “ОСМ” истовремено са приказивањем у пројекционим салама, има потенцијално највећи број гледалаца од свих фестивала на свијету.

Овај фестивал једини у Републици Српској има Савјет гледалаца који се окупља током и након завршетка Фестивала и помно прати одзив и коментаре на бројне анкете.

Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а пројекат су подржали и Министарство цивилних послова БиХ, Министарство трговине и туризма Српске, Савјет министара, општина Пале и Олимпијски центар “Јахорина”.

Медијски покровитељи манифестације су Новинска агенција Републике Српске “СРНА”, Радио-телевизија Републике Српске, Телевизија “ОСМ” и Јавни сервис БХРТ.

Затварање Фестивала је у суботу, 29. септембра, у 12.00 часова у хотелу “Дамис” на Палама када ће бити уручене фестивалске награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана