Отворен 12. “Кустендорф”

Срна
Отворен 12. “Кустендорф”

Дванаести међународни филмски и музички фестивал “Кустендорф” отворен је вечерас на Мећавнику, на Мокрој Гори.

Фестивал је отворен приказом који су припремили умјетници из Circus sfere сфере и у коме су се публици представили Сања Радуловић, Ивана Кораксић, Кристина Шормаз, Војислав Шантић и музичари чланови “Но смокинг оркестра”.

Умјетнички директор фестивала Емир Кустурица рекао је, отварајући “Кустендорф”, да овај фестивал остаје вјеран томе да се животне утопије претварају у реалност и да је памет младих и старих свето јединство, а да ће добри филмови бити видљиви као побједничке заставе које свако мало “заустављају наш поглед и убрзавају рад срца”.

Обраћајући се присутнима министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је да је сан сваког села да постане главни град.

“Десило се да један дорф на брдовитом делу Србије, Кустендорф, већ 12 година у јануару постаје главни град, односно престоница филмске уметности у целом свету”, истакао је Вукосављевић.

Он је додао да свјетло са Мећавника већ 12 година освјетљава не само област филма, него и укупну културу и умјетност у свијету на особен, драгоцјен и специфичан начин.

“Када бисмо на глобусу нацртали путање оних великих гостију, важних и познатих, али и свих оних младих талената који су долазили, не само из Србије, него из целог света овде на Мећавник, када бисмо нацртали те линије одакле су они долазили, ми бисмо на тај начин симболички нацртали крвоток једне културе и крвоток једне уметности”, истакао је Вукосављевић.

Према његовим ријечима, ово је мјесто на коме се скупљају млади људи из цијелог свијета да уче од познатих, великих и значајних, “а велики значај је да стазама које су они утабали долазе младе снаге, млади лавови”.

“Сан сваког овог јајета је да постане живо биће, тако је и сан сваког лава да види своје наследнике. Верујем да ће сви великани филмске уметности, а први међу њима и Емир Кустурица као релативно стари лав, имати разлога да буде задовољан када види чопор младих које је хранио својом уметношћу, да их је својим трудом окупљао овде, да буде задовољан што он и они који иду његовим путем дају снагу младим талентима да верују у себе и у своју уметност”, нагласио је Вукосављевић.

Он је пожелио Кустурици пуно успјеха и да свјетло са Мећавника обасјава и српску и свјетску културу у годинама које долазе.

Кустурица је на отварању фестивала уручио “Награду за будуће филмове” славном српском и југословенском глумцу Славку Штимцу.

Кустурица је рекао да је Штимац јединствена појава у свијету филма.

“Никада и нико толико наш није тако директно изражавао емоцију као Славко и никада нико није говорио језик који комбинује све верзије језика са Балкана”, навео је Кустурица.

Према његовим ријечима, такав је још био једино Павле Вуисић.

“Њих двојица изговарају реплике без грешке. Славко виртуозно уноси лакоћу у сваки објектив. Ово је дивна прилика да му захвалим за мноштво филмова и да се надам да ћемо направити још један заједно. Због ових и многих других ствари, честитам му на награди”, истакао је Кустурица.

Захваљујући за награду, Штимац је рекао да спрема будуће филмове, а да Кустурици жели пуно филмова и да овај јединствени фестивал траје.

“Хвала вам. Част ми је. Свима нама прија када добијемо неко признање, али када оно дође од некога ко је из ваше професије и велики мајстор свог заната, онда је то посебно задовољство”, додао је Штимац.

Након свечаног отварања, публици је приказан нови филм Емира Кустурице “Пепе - Узвишени живот”, који приказује посљедња два дана предсједничког мандата бившег предсједника Уругваја Хозеа Мухике, а након филма, најављена је и радионица са Кустурицом.

Међународни филмски и музички фестивал “Кустендорф” одржава се у организацији продукцијске куће “Раста интернешнел” и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и група “ТНСО”.

Фестивал се завршава 16. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана