Odlazak inspiracije i putokaza kolegama

Priredio: Danko Kuzmanović
Odlazak inspiracije i putokaza kolegama

Beograd – Vijest o odlasku glumačke legende Mihaila Miše Janketića, jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca, rastužila je čitav region koji je odrastao uz njegove uloge u poluvjekovnoj karijeri, a najviše glumački svijet. Janketić je preminuo u Beogradu u 80. godini.

“Današnji mladi ljudi su odrasli u daleko nesrećnijim okolnostima od onih u kojima sam ja rastao. Utoliko je njima mnogo teže nego meni, jer oni nisu imali nijednu iluziju koju će kasnije da razbiju. A život bez iluzija je nemoguć”.

Rekao je ovo jednom prilikom veliki Mihailo - Miša Janketić, koji je svojom smrću razbio iluziju da legende ne umiru, i da su nedodirljivi, te u kopanju po uspomenama na glumca ostavio nekoliko generacija koje su odrastale uz njegove uloge - Belog, Gavrila Gavrilovića, vojvode Živojina Mišića, Šloga i mnogih drugih značajnih uloga.

- U raskošno bogatoj karijeri odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja – “Dobričinog prstena”, “Oktobarske nagrade”, četiri “Sterijine nagrade”, Nagrade “Pavle Vuisić” za životno delo - navedeno je  u saopštenju njegove matične kuće, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Posljednju premijeru je imao na sedamdesetogodišnjicu JDP-a u predstavi “Kralj Betajnove”, igrajući Krneca, 2018. godine, uz Nenada Jezdića i druge.

Otišao je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, veliki profesionalac, umjetnički uzor mnogima, složili su se Milan Vlajčić, Gorčin Stojanović i Vojislav Brajović na vijest o smrti barda srpskog glumišta.

Hroničar kulture Milan Vlajčić napomenuo je da je otišao velikan našeg glumišta kojeg je krasila ogromna posvećenost umjetnosti.

- Nesumnjivo, Janketić je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca koji je umeo da inspiriše kolege koje su delili pozorišnu scenu sa njim. Janketića pamtim po maestralnoj ulozi u zabranjenoj predstavi “Kada su cvetale tikve”, mada je bio jednako maestralan i na filmu i u televizijskim formatima - kazao je Vlajčić.

Umjetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović je rekao da je Janketić jedan od glumaca koji su obilježili drugu polovinu 20. i početak 21. vijeka.

- Od kada je 1961. godine postao deo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Janketić je demonstrirao odanost glumi. Bez obzira u kakvoj se ulozi nalazio na pozorišnoj sceni, bila ona najsitnija i najlakša ili glavna, nikada nije pojeftinjavao glumački poziv. Bio je korektiv i putokaz za sve kolege. Nije se moglo tek tako glumiti pored Miše Janketića ili režirati neku pozorišnu predstavu jer je njegovo prisustvo obavezivalo na pun angažman - rekao je Stojanović.

Glumac Vojislav Brajović napominje da smo izgubili jednog od velikana srpskog glumišta.

- Ostali smo uskraćeni za talenat, energiju i ljubav prema teškoj profesiji kao što je gluma po čemu je Janketić bio poznat. Verujem da će tu baklju odanosti profesiji nastaviti njegov sin Marko - kazao je Brajović.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom glumčeve smrti istakao da je otišao “još jedan od poluvekovnih stubova srpskog glumišta”. Vukosavljević je naglasio da je Mihailo Janketić bio nosilac repertoara svog matičnog pozorišta, ali i tumač zapaženih uloga na filmu i televiziji.

- Igrao je i Gogolja i Nušića i Sartra, ali je prvi na sceni ovaplotio vojvodu Mišića u “Kolubarskoj bici”. Oprostio se od glume izvanrednom ulogom u seriji “Žmurke”, a ostavio je i dostojno glumačko potomstvo, i kao pedagog i kao roditelj. Slava velikom umetniku - naveo je Vukosavljević.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici preminulog glumca i Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ističući da je Janketić tokom izuzetno bogate karijere ostavio ogroman i neizbrisiv trag u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju.

- Duboko me je ražalostila vijest o smrti jednog od najboljih srpskih i jugoslovenskih glumaca. O njegovom talentu najbolje svjedoče brojna glumačka i društvena priznanja, ali još više status koji je stekao među publikom - navela je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik takođe je uputio telegram saučešća.

– Otišao je još jedan od najboljih glumaca i to ne samo u Srbiji, već i u regionu. Glumačko umijeće koje je pokazivao na pozorišnoj sceni, filmskom platnu i u televizijskim serijama dokaz su njegove posvećenosti profesiji koju je volio, ali i vječna inspiracija mladim generacijama – istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća porodici Janketić, u kome je naveo da nas je napustio veliki čovjek i umjetnik.

- Naš narod, kulturu i glumište napustio je veliki čovek, umetnik i učitelj, koji je ove godine odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge. Njegov rad decenijama je gradio našu kulturu i činio lepšim naše živote – napisao je Vučić.

Upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju Radoslav Zelenović istakao je da je malo primjera u našoj kulturi poput Miše Janketića koji je u svemu što je radio, ostavio dubok trag.

- Nema reditelja, od Puriše Đorđevića, preko Joce Živanovića i Žike Mitrovića, pa do Sloboda Šijana i Darka Bajića, sa kojim nije uspešno sarađivao - rekao je Zelenović.

Zelenović je naveo i da je svejedno da li je riječ o istorijskim likovima poput vojvode Mišića, bilo da se bavio savremenim temama kao kod Joce Živanovića ili ratnim kod Puriše Đorđevića, Janketićeve uloge se pamte i imaju značajno mesto u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije.

- To je njegova zaostavština za budućnost i mi smo dužni da generacijama koje dolaze skrećemo pažnju na njegovo stvaralaštvo, jer to je najbolji način da se vidi koliko je bio veliki glumac - naveo je Zelenović.

Tako je govorio miša

“Suština glume, kojom se ja bavim, jeste u igri. Kada bih igrao sebe, ne bih imao mnogo mogućnosti da uživam u proživljavanju toliko likova. Uživam u tom nekom otuđenju i bežanju od sebe ka tom liku. Sa sobom se družim ceo život, pa bi mi bilo i dosadno još i da glumim sebe.”

“Kad me pitaju koliko imam godina, ja kažem nijednu. Svaku sam spiskao. I nije mi žao. Imao sam prelep, bogat život. Takav želim i svojoj deci. Kad odem, ne treba me žaliti.”

“Svako od nas ima mane, ali ako si dovoljno pametan i inteligentan da ih shvatiš i upoznaš, onda kao i da ih i nemaš.”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana