Милош Аврамовић, редитељ филма Јужни верар: Урадили смо филм у којем ће људи уживати

Данко Кузмановић
Милош Аврамовић, редитељ филма Јужни верар: Урадили смо филм у којем ће људи уживати

БАЊАЛУКА - Филм Милоша Аврамовића “Јужни ветар”, који је у протеклих седам дана погледало више од 150.000 људи, приказан је и у бањалучком “Синеплексу Палас”.

Претпремијери, која је била организована за новинаре, присуствовали су редитељ Милош Аврамовић и глумци Јована Стојиљковић, Александар Глигорић, Славиша Чуровић, Миодраг Радоњић и Милош Биковић.

Редитељ Милош Аврамовић је на самом почетку изразио велико задовољство чињеницом да је филм до сада погледало 150.000 људи.

- Осјећам се сјајно, за то смо се борили. Урадили смо квалитетан биоскопски филм, у којем ће људи уживати, а у исто време неће осећати да им је неко украо два сата времена, или новац - казао је Аврамовић.

На опште чуђење зашто у Србији толико дуго није снимљен један жанровски филм са криминалистичком темом, Аврамовић је рекао да ни њему није било јасно.

- То је питање које сам и ја сам себи постављао. Ја мислим да је нека врста кинематографске београдске елите наметнула неку другу врсту филма. Неку врсту фондовског филма. И то је доста добро пролазило на конкурсима. Овај филм је и из тог разлога веома важан јер ће сада млађе колеге које воле овакву врсту филма лакше пролазити у будућности - казао је редитељ. 

На питање да ли су на филм утицали филмови модерније продукције, као што су они које је радио Николас Виндинг или Лук Бесон, Аврамовић је одговорио да Николас свакако јесте, али да су, такође, и Еспиноза и Одијар.

С обзиром на количину насиља приказаног у филму, глумци су упитани да ли је играти насилнике теже или лакше него неке друге улоге.

- Мислим да је то задата околност да је неко насилан, као што је неко водоинсталатер. Питање је какав је то насилник, шта се дешава унутра, какав је његов однос према томе. Играти насилника ја не сматрам ни лакше ни теже ако га играте слојевито. Насиље је само по себи атрактивно и доста говори о јунаку, али се често заборавља онај други слој, а то је како је он дошао до тога и зашто. Да ли га гризе савест или му је прешло у социопатију - рекао је Милош Биковић.

Миодраг Радоњић се усагласио са колегом, али је истакао да је сваки лик другачији.

- Насилници често имају доста глумачког меса, глумачког материјала, који можеш да обликујеш, али мораш да се бавиш својим ликом и његовим проблемом. Увек је другачије - казао је Радоњић. 

Редитељ је нагласио да су покушали, а и успјели да заобиђу банално приказивање криминалаца.

- Ми смо имали потпуно драмски приступ тим ликовима и нисмо жељели да буду као некад како су се играли ти негативци - као неке карикатуре, као неке бизарне појаве. То се посебно изражавало деведесетих код нас, као да је било у својству катарзичног смеха, тотално банализовани - рекао је Аврамовић.

Да би се филм снимио за пет седмица. неопходно је да припрема буде дужа и веома темељна.  

- Не бих могао тако лако да саберем колико смо дуго радили на тексту. Радили смо га из неке две етапе, једна фаза пред само снимање и једна фаза кад је настао сценарио, а и током снимања које је трајало читавих пет недеља - казао је Аврамовић.

Редитељ је на крају обраћања рекао да свакако можемо очекивати наставак филма.

Сарадња с Небојшом Глоговцем

Овај филм уједно је и посљедња улога Небојше Глоговца. По чему ћете памтити сарадњу с њим?

- По томе како је код њега све то некако ишло са лакоћом. По томе што је био диван човек, врхунски глумац и наша велика подршка. Била је част упознати га и радити са њим. Београдску премијеру смо посветили њему. Велики губитак за све нас - казао је Аврамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана