Марко Николић - горда појава, одличан глумац и човјек

Данко Кузмановић
Марко Николић - горда појава, одличан глумац и човјек

Бањалука - Вијест о одласку глумачке легенде Марка Николића растужила је читав регион који је одрастао уз његове улоге, а највише глумачки свијет.

Николић је преминуо у звездарској болници, а вијест је прва објавила његова кћерка Мина на друштвеним мрежама. Поред заједничке фотографије са оцем, написала је само његову годину рођења и смрти (1946-2019).

Прве реакције на тужну вијест стигле су од његових колега и блиских сарадника.

Светлана Бојковић, која у једној од најпопуларнијих српских серија “Бољи живот” глуми његову супругу, има само најдивније ријечи о овом глумцу.

- Страшно ми је тешко. Не могу вам описати колико ми је жао што се толико мучио. Он је био диван човек и није заслужио овакав одлазак - казала је Бојковићева.

Воја Брајовић је такође рекао само најтоплије ријечи, подсјећајући да на великане треба да мислимо док су живи.

- Напустио нас је мој Маркић. Студирали смо заједно. Марко је био једна горда појава, лафчина, одличан глумац и човек. Одлазе полако великани и чини ми се да о њима сада говоримо онако како је требало да то чинимо док су били живи - рекао је Брајовић.

Глумица Ивана Михић је на свом “Инстаграм” профилу уз једну од сцена из заједничког филма написала: “Мир души великом уметнику. Врхунски колега, један од најдуховитијих људи, прекрасни Марко Николић. Туга.”

Лидија Вукићевић се присјетила дана када је Николић глумио њеног оца у серији “Бољи живот”.

- Сигурна сам да је смрт само видљиви прекид љубави. Волим те, Гиго, и увек ћу волети мог телевизијског тату - написала је Лидија Вукићевић на друштвеним мрежама.

Горица Поповић је на друштвеним мрежама објавила фотографију, с пратећим текстом, као исказ жаљења и сјећања на Николића.

- Збогом, друже. Збогом, Гиго. Прерано - навела је Поповићева.

Драгана Мићаловић, уз фотографију с једног снимања, оставила је свој поздрав од ове глумачке легенде.

- Хвала на свему и збогом! Добри наш газда, господине Марко - написала је Мићаловићева.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је смрћу глумца Марка Николића српско глумиште изгубило великог глумца, човјека који је посљедњих 40 година обиљежио филм, позориште и ТВ серије.

Новаковић је истакао да су многе генерације одрастале уз његову глуму, којој је био апсолутно посвећен.

- Отишао је прерано, јер је могао још много да да, с обзиром на то колико је зрачио енергијом, талентом, позитивним односом према младим људима - објаснио је Новаковић.

Марко Николић је рођен у Краљеву 20. октобра 1946. године. Глуму је дипломирао на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Био је члан Народног позоришта од 1970. године. Играо је у позоришту, на филму и телевизији. Најпознатији је по улози Драгише Попадића, званог Гига Моравац из серије “Бољи живот”.

Телеграм саучешћа

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти глумца Марка Николића.

- Отишао је глумац који је одиграо многе улоге за памћење - написао је Вукосављевић у телеграму саучешћа породици и многобројним поштоваоцима истакнутог драмског умјетника.

Марко Николић у свијести многих остаје најприје, према ријечима Вукосављевића, као глумац који је у ТВ медију оживио лик Карађорђа, након дугог периода без кључних тема из српске историје.

- Оживео га је с пуном глумачком мером. И у другим ликовима спајао је снагу и сензибилност, фигуре које смо могли препознати око себе и заволети. Био је оличење тзв. нашег човека, али и тумач сложених и нијансираних драмских рола. Српско глумиште остаје без још једне маркантне појаве која је обележила деценије иза нас у театру, на филму и телевизији - рекао је  Вукосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана