“Kosti” pričaju o vremenu bez nade i sistema

Milanka Mitrić
“Kosti” pričaju o vremenu bez nade i sistema

Banjaluka - Serija govori o vremenu, postratovskom, o gradu Banjaluci i ljudima koji žive ovdje. Priča je o dva čovjeka - jedan je došao u ovaj grad, a jedan je generacijama u Banjaluci. Imaju različite startne pozicije, ali obojica su ranjeni iz istog oružja.

Žive u jednom vremenu u kom nema ni nade ni sistema. Ta bolest, muka i situacija ih spaja.

Rekao je ovo scenarista serije “Kosti” Nikola Kolja Pejaković. Pomenuta serija je dio trilogije koja je počela serijom “Meso”, a završiće se “Kožom”. Snimanje serije, u režiji Saše Hajdukovića, počelo je prije trinaest dana, a lokacija koju je i “Glas Srpske” posjetio bila je u Stričićima, na Manjači, nakon koje će ekipa serije nastaviti rad u Banjaluci.

Pejaković je dodao da je, za razliku od “Mesa”, serijama jedino zajedničko što je lokacija Banjaluka i da pomenuta trilogija treba da bude svojevrsni prikaz ovog vremena. Vrijeme radnje “Kostiju” je 2025. godina.

- Želja je bila nas iz “Bosonoga” produkcije i nas autora da ostavimo svjedočanstvo o ovom vremenu, kako ga mi vidimo. Svi ga osjećamo, čini mi se, na isti način. Sve nas tare isti problem - kazao je Pejaković.

Glumac Jovo Maksić igra jednog od glavnih likova Kostu. Drugog lika, kako je ranije najavljeno, glumi Ljubiša Savanović.

- Ovo je socijalna priča, gde se prožima više ljudskih sudbina, gde su u centru dvojica ljudi Kosta, koji su izvan miljea koji je u seriji dominantan i njihov život i borba kroz život i nedaće, materijalistički svet, nedostatak empatije, lažnih prijateljstava i lažnog života. Ovo nije lokalna, već globalna priča. Moj lik se snalazi u svemu tome, negde pokušava da pliva u uzburkanoj vodi, sve dok se neke stvari ne prepletu u njegovom životu i on ne odluči da se suprotstavi svemu tome - objasnio je Maksić.

Dejan Aćimović je jedan od likova koje će publika moći da gleda u “Kostima”, a glumiće advokata Đuru Kovača.

- To je jedan osoben, specifičan i nesvakidašnji lik. Nije poetičan, ali je malo prezahtjevan. Čovjek, došao sa sela, uzeo pare i postao bitan - pojasnio je ukratko svoj lik Aćimović.

Do početka jula kroz set će proći više od 50 glumaca i preko 500 statista, a gledaoci će imati priliku da seriju pogledaju sljedeće godine.

- Još smo na početku. Za sada je sve u redu. Prezadovoljni smo kako sve izgleda i napreduje. Nadam se da ćemo nastaviti tako - izjavio je režiser serije Saša Hajduković.

U seriji će, pored pomenutih, glumiti i Željko Erkić i Aleksandar Blanić, a kako je Hajduković naveo, i Boris Isaković, Milica Janevski, Ljubomir Bandović i drugi.

- Dva mjeseca smo u intenzivnim pripremama i probama sa glumcima. To je već uzelo maha, sav taj rad na probama se vidi. Sve ide poprilično glatko - dodao je Hajduković.

Koprodukcija

Producentkinja serije i direktorica “Bosonoga” produkcije, Brankica Janković navela je da će serija “Kosti” imati 10 epizoda i da nije planirano snimanje filma. Serija je rađena u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije.

- RTS ima gotovo stopostotna prava na ovaj autorski projekat i on ga u cjelosti finansira, i ne znam da li će oni dalje da ga ustupe za emitovanje. Pretpostavljam da hoće - navela je Jankovićeva.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević naveo je da bi serija trebalo da bude prikazana u Srpskoj.

- “Meso” je jedna od najboljih stvari koje je RTS uradio u poslednje četiri godine, a kvalitet “Mesa” je bio razlog zbog kojeg smo odlučili da nastavimo saradnju i kada su nam iz “Bosonoge” ponudili scenario, mi smo to prihvatili. Kosti bi trebalo da idu ili u proleće ili u jesen naredne godine - naglasio je Bujošević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana