Јежурка Јежић у служби учитеља азбуке

nezavisne.com
Јежурка Јежић у служби учитеља азбуке

​Бањалука - По шуми, широм, без стазе, пута/ Јежурка Јежић поваздан лута. /Ловом се бави често га виде, /с триста копаља на јуриш иде./ И вук и медо, па чак и - овца, /познају јежа, славнога ловца, почетне су ријечи "Јежеве кућице" Бранка Ћопића, након којих је утихнула дјечја граја јуче у пуној Вијећници Културног центра Бански двор.

Сви су наћулили уши да чују шта се дешава, шта то даље лисица у писму пише јежу, а шта јој овај одговара. У Банском двору се, заправо, десила промоција анимираног филма "Јежурка Јежић" за који анимацију потписује Огњен Радумило, продукцију Радио-телевизија Републике Српске, а који је, разумије се, рађен по поменутом дјелу великог Ћопића. На промоцији је представљена и видео-игрица "Јежуркова азбука", коју је уз анимирани филм Радумило направио за дјецу предшколског узраста, не би ли од времена проведеног на телефону имали неку корист.

Уз помоћ игрице дјеца узраста од четири године могу савладати слова азбуке за седам дана, о чему је на промоцији, свакако, било ријечи. Спој угодног и корисног, о чему су причали одрасли, међутим, није интересовао дјецу која су ту дошла због цртаног филма.

У цртаном, као и у Ћопићевом дјелу, Јежурка Јежић дошао је на четворосатни ручак код лисице Мице, али "Јежић се диже, њушкицу брише" и рече лисици: "Ја морам кући, доста је више".

Зашто је јеж журио кући и зашто су му се све животиње чудиле због тога, како су на крају прошли они, а како Јежурка Јежић, дјеци која иду у школу одавно је познато. Ови млађи синоћ су имали прилику да то погледају и на РТРС-у, а они који су били јуче у Банском двору на премијери овог анимираног филма, носе најпозитивније утиске.

"Цртани ми се јако допао, јер је Јежић на крају испао најпаметнији", рекао је један малишан послије приказане пројекције, који је тек тада наставио да трепти. Трептање и вика, дакако, били су резервисани за прије и послије приказане анимације, само што се послије зачуо и буран аплауз за Огњена Радумила.

"Мотив за пројекат се јавио сам по себи. Бранко Ћопић је написао ову пјесму као да је већ сама цртани филм, ја сам то само требао да прикажем на екрану, ништа озбиљно. На крају се испоставило да је то ипак било озбиљно и да је то велики пројекат", казао је Радумило медијима након промоције. Његова видео-игрица "Јежуркова азбука" већ може да се пронађе на Гоогле Плаy продавници, а исту је, како каже, почео да ради током рада на анимираном филму.

Стога, баш онако како је Јежурка Јежић очитао лекцију лисици, вуку и дивљој свињи у Ћопићевом дјелу, тако ће и Радумилов Јежић од сада држати дјеци лекције из азбуке.

"Пошто сам примијетио да сва дјеца данас много времена проводе с мобилним телефонима, да ли зато што сами желе или зато што родитељи желе сат-два слободног времена за себе па дају дјеци телефон у смислу 'хајде сад се ти играј, па ћу ја на миру моћи попити кафу. Углавном, синула ми је идеја, зашто дјеца нешто не би и научила током тог времена", говори Радумило, иначе академски сликар и мултимедијални умјетник запослен на РТРС-у. Ова медијска кућа први пут потписује продукцију једног анимираног филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана