Jahorina film festival: “Zlatni javor” za “Miris benzina” Branka Tomovića

Milanka Mitrić
Jahorina film festival: “Zlatni javor” za “Miris benzina” Branka Tomovića

Pale - Film “Miris benzina” dobitnik je nagrade “Zlatni javor” za najbolji film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma turizma i ekologije “Jahorina film festival”, koji se održao u Palama.

Ovo filmsko ostvarenje je nastalo u režiji glumca Branka Tomovića iz Velike Britanije.

- Film “Miris benzina” govori o izbjegličkoj krizi, a autor Branko Tomović je na najupečatljiviji način prikazao tragičnu priču jedne porodice koja je bila u izbjegličkoj koloniji, objasnio je direktor festivala Mirko Despić.

“Miris benzina” je drugi film koji je Tomović režirao.

Nagrada “Zlatni javor”, dodjeljuje se u nekoliko kategorija: za najbolji dokumentarni film, eksperimentalni film, kratki igrani film, studentski film, ekološki i turistički film, te za najbolju filmsku režiju, doprinos kinematografiji, dokumentarni TV film i najbolji film iz Bosne i Hercegovine.

Filmsko ostvarenje “Florijanov posljednji uspon”, Harolda Čapmana iz Velike Britanije, dobitnik je nagrade za najbolji regionalni dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji. Film Daliborke Bajić “Marija”, odabran je za najbolji film s područja Bosne i Hercegovine.

Nagrada za najbolji regionalni studentski film “Zlatni javor” dodijeljena je Akaš Šarmi iz BiH za film “Pripreme za vjenčanje u selu”, dok nagrada u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena filmu “Kraljevsko plavo”, autora Dinka Draganovića iz Austrije.

Film “Impuls”, autora Dimitris Argiu iz Grčke, proglašen je za najbolji eksperimentalni film u međunarodnoj konkurenciji.

Što se televizijskih filmova tiče, nagrađeni su filmovi “Jeka pruge uskog koloseka”, Jelene Božović iz Srbije, i “Tabu bez tabua” Norberta Palinkasa iz Mađarske.

“Zlatni javor” u kategoriji kratki igrani film u regionalnoj konkurenciji pripao je filmu “Prioritet” Jovane Kovanović iz Srbije.

Odabrani ekološki filmovi, u kategoriji regionalnih i međunarodnih ostvarenja, po odluci žirija su Tematska-Mi smo zakon”, Ruže Helač iz Srbije i “Divlji Karibi - kitovi i vulkani” autora Florijana Gutnekta iz Njemačke.

Najbolji regionalni turistički film je “Raif” Hasana Arnautovića iz BiH, a “Alkala Vaša destinacija” Herve Tirmarče iz Španije je najbolji u međunarodnoj konkurenciji.

Priznanje “Zlatni javor” za najbolju filmsku režiju pripalo je Mari Mamković iz Poljske, za film “Kći”.

Dokumentarni film “Marija”, Daliborke Bajić, proglašen je za najbolje ostvarenje festivala, u kategoriji regionalnih dokumentarnih filmova i najboljih filmova iz BiH.

Na ovogodišnjem festivalu prikazan je 91 film iz 32 zemlje.

Doprinos filmu

Priznanje za sveukupan doprinos kinematografiji pripalo je reditelju iz Srbije Dragomiru Zupancu. Zupanc je publici poznat po brojnim filmskim ostvarenjima, među kojima su: “Tamo gde loze plaču” (portret Borislava Pekića), “Silvija”, “Negleduš”, “Tiho, tiho, Miki dušo”, “Svetibor” i “Život i sećanja: Nuša i Rene Gerden”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana