Јахорина филм фестивал: “Златни јавор” за “Мирис бензина” Бранка Томовића

Миланка Митрић
Јахорина филм фестивал: “Златни јавор” за “Мирис бензина” Бранка Томовића

Пале - Филм “Мирис бензина” добитник је награде “Златни јавор” за најбољи филм на Међународном фестивалу документарног филма туризма и екологије “Јахорина филм фестивал”, који се одржао у Палама.

Ово филмско остварење је настало у режији глумца Бранка Томовића из Велике Британије.

- Филм “Мирис бензина” говори о избјегличкој кризи, а аутор Бранко Томовић је на најупечатљивији начин приказао трагичну причу једне породице која је била у избјегличкој колонији, објаснио је директор фестивала Мирко Деспић.

“Мирис бензина” је други филм који је Томовић режирао.

Награда “Златни јавор”, додјељује се у неколико категорија: за најбољи документарни филм, експериментални филм, кратки играни филм, студентски филм, еколошки и туристички филм, те за најбољу филмску режију, допринос кинематографији, документарни ТВ филм и најбољи филм из Босне и Херцеговине.

Филмско остварење “Флоријанов посљедњи успон”, Харолда Чапмана из Велике Британије, добитник је награде за најбољи регионални документарни филм у међународној конкуренцији. Филм Далиборке Бајић “Марија”, одабран је за најбољи филм с подручја Босне и Херцеговине.

Награда за најбољи регионални студентски филм “Златни јавор” додијељена је Акаш Шарми из БиХ за филм “Припреме за вјенчање у селу”, док награда у међународној конкуренцији додијељена филму “Краљевско плаво”, аутора Динка Драгановића из Аустрије.

Филм “Импулс”, аутора Димитрис Аргиу из Грчке, проглашен је за најбољи експериментални филм у међународној конкуренцији.

Што се телевизијских филмова тиче, награђени су филмови “Јека пруге уског колосека”, Јелене Божовић из Србије, и “Табу без табуа” Норберта Палинкаса из Мађарске.

“Златни јавор” у категорији кратки играни филм у регионалној конкуренцији припао је филму “Приоритет” Јоване Ковановић из Србије.

Одабрани еколошки филмови, у категорији регионалних и међународних остварења, по одлуци жирија су Тематска-Ми смо закон”, Руже Хелач из Србије и “Дивљи Кариби - китови и вулкани” аутора Флоријана Гутнекта из Њемачке.

Најбољи регионални туристички филм је “Раиф” Хасана Арнаутовића из БиХ, а “Алкала Ваша дестинација” Херве Тирмарче из Шпаније је најбољи у међународној конкуренцији.

Признање “Златни јавор” за најбољу филмску режију припало је Мари Мамковић из Пољске, за филм “Кћи”.

Документарни филм “Марија”, Далиборке Бајић, проглашен је за најбоље остварење фестивала, у категорији регионалних документарних филмова и најбољих филмова из БиХ.

На овогодишњем фестивалу приказан је 91 филм из 32 земље.

Допринос филму

Признање за свеукупан допринос кинематографији припало је редитељу из Србије Драгомиру Зупанцу. Зупанц је публици познат по бројним филмским остварењима, међу којима су: “Тамо где лозе плачу” (портрет Борислава Пекића), “Силвија”, “Негледуш”, “Тихо, тихо, Мики душо”, “Светибор” и “Живот и сећања: Нуша и Рене Герден”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана