Глумац Љубиша Савановић за “Глас Српске”: Битно је знати ко смо и шта смо

Данко Кузмановић
Глумац Љубиша Савановић за “Глас Српске”: Битно је знати ко смо и шта смо

Спремао сам се пола године прије почетка снимања истражујући тај период српске и свјетске историје, као и лик и дјело Драгутина Димитријевића Аписа, којег сам играо у филму и серији.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” бањалучки глумац Љубиша Савановић након београдских премијера филма “Краљ Петар И”.

ГЛАС: Били сте на премијери у Београду. Какве сте утиске понијели са собом?

САВАНОВИЋ: Да, био сам на премијери филма у београдском Центру “Сава”. Филм је исто вече премијерно приказан и у биоскопу “Ушће” и у “Комбанк дворани”. Утисци су врло добри.

ГЛАС: Како је текла сарадња са редитељем Петром Ристовским и глумцима?

САВАНОВИЋ: Сарадња са свим глумцима је била добра. Посебно сам задовољан сарадњом са младим редитељем Петром Ристовским, који је имао тежак задатак да, радећи овај филм, исприча једну причу, веома битан дио наше историје, а да се не огријеши ни о историју, ни о ликове о којима филм говори.

ГЛАС: Колико дуго је филм сниман и куда сте све путовали у потрази за одговарајућим локацијама?

САВАНОВИЋ: Филм је сниман седам мјесеци широм Србије и један мањи дио сниман је у Грчкој. За мене је ово било једно сјајно искуство. Снимано је на разним мјестима и у различитим временским условима.

ГЛАС: Пошто се обиљежава 100 година од краја Првог свјетског рата, какав је значај за наш народ обрађивати ову тему данас?

САВАНОВИЋ: Филмски центар Србије има посебан програм подршке филмовима са националним темама. Један од филмова подржаних на тај начин је и филм “Краљ Петар И”. Мислим да је важно освијетлити историју са што више страна, јер сам и ја, спремајући се за улогу, наишао на много података које нисам знао. Битно је знати ко смо и шта смо да не понављамо исте грешке и да се не вртимо укруг.

ГЛАС: Да ли сте планирали још неку сарадњу с овим редитељем или глумцима?

САВАНОВИЋ: Са великим нестрпљењем чекам серију “Краљ Петар И” од које очекујем још више, јер као форма нуди много више простора да се исприча овако велика прича о српском народу, војсци и држави у Првом свјетском рату и голготи коју су доживјели током повлачења преко Албаније. Серију и филм смо снимали истовремено.

Будући планови

ГЛАС: На чему тренутно радите?

САВАНОВИЋ: Тренутно су ми сви планови у вези са Бањалуком. У Народном позоришту Републике Српске спремам нову представу у режији Николе Пејаковића, а већ почетком наредне године треба да почне снимање серије “Кости”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана