Филмски караван “Повратак филму” у пет општина Српске

Филмски караван “Повратак филму” у пет општина Српске 02.10.2018 09:32 | Срна

Источно Сарајево - Филмски караван “Повратак филму”, са Филмском школом Међународног филм фестивала “Први кадар” Источно Сарајево, биће реализован у пет општина Републике Српске - Братунцу, Сребреници, Власеници, Шековићима и Осмацима.

“Акценат је стављен на општине у источном дијелу Републике Српске, у којима је културни живот становништва, посебно дјеце и младих у незавидној ситуацији”, каже за Срну координатор пројекта Александра Митрић Штифанић.


Она је истакла да ће становници ових општина имати прилику да се упознају о најзначајнијим остварењима документарног, кратког играног и анимираног филма и едукују из области филмске умјетности.

Штифанићева је навела да ће бити организоване пројекције значајних, документарних, кратких играних и анимираних филмова високог квалитета домаће и стране продукције, као и предавања и тематски разговори о филмској умјетности и документаризму, те филмске радионице анимираног филма.

“Истражујући културни живот младих у источном дијелу Српске, сматрамо да је неопходно да се манифестације културе усмјере, прије свега, на општине у којима је биоскопски живот у изумирању или га уопште нема. Филмски караван ће културним и социолошким дјеловањем утицати на свијест грађана и других важних институција које могу да помогну у остварењу мисије децентрализације културе”, каже Штифанићева.

Она је нагласила да је ово јединствен филмски пројекат, чији је основни циљ школовање младе филмске публике, додајући да нове технологије данас пружају могућност да се на једноставан начин оствари циљ децентрализоване културе, културе у покрету.

Филмски караван почеће у Братунцу 29. октобра, пројекцијима документарних, кратких играних и анимираних филмова, Мастерклас предавањем професора Драгана Елчића и радионицом анимираног филма.

Пројекат би требало да буде наставаљен и у другим општинама у Републици Српској.

Штифанићева је поздравила и недавно потписивање Меморандум о сарадњи општине Источно Ново Сарајево, града Зворника и Удружења “Продукција Први кадар” којим је предвиђено да дио Међународног филмског фестивала “Први кадар” буде одржаван у Зворнику.

“жПрви кадарж пружа прилику свим генерацијама гледалаца да виде најзначајнија филмска остварења из цијелог свијета, што представља празник за филмску умјетност. И ове године се на фестивалу очекује присуство значајних филмских аутора из БиХ, региона и цијелог свијета. Потписивањем Меморандума о сарадњи жПрви кадарж направио је још један значајан корак у мисији децентрализације културе и кинематографије у Српској”, закључила је Штифанићева, која је и умјетнички директор и селектор Фестивала “Први кадар”.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица