“Filmski kampus” u Trebinju povezuje studente regiona

Ratomir Mijanović, mojahercegovina
“Filmski kampus” u Trebinju povezuje studente regiona

Trebinje - Osmi “Filmski kampus”, koji organizuje Kinoteka Srpske, otvoren je u Trebinju. Na kampusu učestvuje tridesetak studenata iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore, te nekoliko istaknutih filmskih umjetnika, pedagoga, istoričara filma i filmskih arhivista iz regiona.

Kampus je otvorio Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Trebinja, koji je kazao da je Trebinje prepoznato kao idealno mjesto za održavanje ove manifestacije, s obzirom na to da je nakon prošle, njen domaćin i ove godine.

- Značaj ovog dešavanja je u tome što su ovdje došli filmski stvaraoci, studenti sa četiri akademije pozorišnih umjetnosti, iz Sarajeva, Cetinja, Banjaluke i Beograda. I to je prilika i za profesionalno usavršavanje i druženje studenata - rekao je Milošević.

O “Filmskom kampusu” je govorio Snježan Lalović, vršilac dužnosti direktora Kinoteka Srpske. On je kazao da će tokom trajanja “Filmskog kampusa” učesnici moći raspravljati o raznim temama, od istorije filma, do stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata, globalizacije, ali i da će u slobodno vrijeme imati izlete kako bi bolje upoznali naš grad. On je zahvalio Milovanu Pandureviću, jednom od prvih direktora “Srna filma” i prvom direktoru Kinoteke Srpske.

- Neću da kradem ovaj šou - ali pozdravljam sve ljubitelje filma. Iako sam otišao u penziju, ostajem u vezi sa filmom - kazao je Lalović.

Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke, kaže da će u toku kampusa biti i jedna ekskluzivna premijera - digitalne restauracije poznatog filma “Varljivo leto 68” Gorana Paskaljevića, koja je nedavno prikazana i u Beogradu.

Predstavnik Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koja je među prvima podržala Kinoteku Republike Srpske u ovoj značajnoj misiji, docent Mario Ćulum rekao je da je “Filmski kampus” jedan plemenit cilj kojim se povezuju studenti i nastavnici iz regiona i na taj način omogućava razmjenu iskustava i prikazivanje ispitnih filmova.

Trebinjska publika biće u prilici da, između ostalog, vidi revijalni program kampusa posvećen glumačkoj divi Mileni Dravić, kao i igrani film “Pukovnica” Đorđa Kadijevića, povodom stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

Svi programski sadržaji kampusa biće održani u Kulturnom centru Trebinje.

“Filmski kampus” traje do 30. septembra.

“Nigde”

Nakon zvaničnog dijela prikazan je film “Nigde” Predraga Velinovića, scenariste, reditelja i producenta.

- Mi reditelji koji smo i profesori ne volimo da svoje filmove prikazujemo studentima zato što nekako imamo dve ličnosti u sebi, dve profesije u sebi. Tako da smo sada delimično napravili mali prekršaj, ali ovaj film nije deo nastavnog procesa jer svaki stvaralac, reditelj ima sopstvenu estetiku i doživljaj koji želi da predstavi publici - objasnio je Velinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana