“Филмски кампус” у Требињу повезује студенте региона

Ратомир Мијановић, mojahercegovina
“Филмски кампус” у Требињу повезује студенте региона

Требиње - Осми “Филмски кампус”, који организује Кинотека Српске, отворен је у Требињу. На кампусу учествује тридесетак студената из Републике Српске, ФБиХ, Србије и Црне Горе, те неколико истакнутих филмских умјетника, педагога, историчара филма и филмских архивиста из региона.

Кампус је отворио Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Требиња, који је казао да је Требиње препознато као идеално мјесто за одржавање ове манифестације, с обзиром на то да је након прошле, њен домаћин и ове године.

- Значај овог дешавања је у томе што су овдје дошли филмски ствараоци, студенти са четири академије позоришних умјетности, из Сарајева, Цетиња, Бањалуке и Београда. И то је прилика и за професионално усавршавање и дружење студената - рекао је Милошевић.

О “Филмском кампусу” је говорио Сњежан Лаловић, вршилац дужности директора Кинотека Српске. Он је казао да ће током трајања “Филмског кампуса” учесници моћи расправљати о разним темама, од историје филма, до стогодишњице од завршетка Првог свјетског рата, глобализације, али и да ће у слободно вријеме имати излете како би боље упознали наш град. Он је захвалио Миловану Пандуревићу, једном од првих директора “Срна филма” и првом директору Кинотеке Српске.

- Нећу да крадем овај шоу - али поздрављам све љубитеље филма. Иако сам отишао у пензију, остајем у вези са филмом - казао је Лаловић.

Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке, каже да ће у току кампуса бити и једна ексклузивна премијера - дигиталне рестаурације познатог филма “Варљиво лето 68” Горана Паскаљевића, која је недавно приказана и у Београду.

Представник Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, која је међу првима подржала Кинотеку Републике Српске у овој значајној мисији, доцент Марио Ћулум рекао је да је “Филмски кампус” један племенит циљ којим се повезују студенти и наставници из региона и на тај начин омогућава размјену искустава и приказивање испитних филмова.

Требињска публика биће у прилици да, између осталог, види ревијални програм кампуса посвећен глумачкој диви Милени Дравић, као и играни филм “Пуковница” Ђорђа Кадијевића, поводом стогодишњице од завршетка Првог свјетског рата.

Сви програмски садржаји кампуса биће одржани у Културном центру Требиње.

“Филмски кампус” траје до 30. септембра.

“Нигде”

Након званичног дијела приказан је филм “Нигде” Предрага Велиновића, сценаристе, редитеља и продуцента.

- Ми редитељи који смо и професори не волимо да своје филмове приказујемо студентима зато што некако имамо две личности у себи, две професије у себи. Тако да смо сада делимично направили мали прекршај, али овај филм није део наставног процеса јер сваки стваралац, редитељ има сопствену естетику и доживљај који жели да представи публици - објаснио је Велиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана