Film Kventina Tarantina kao ljubavno pismo Holivudu

Milanka Mitrić
Film Kventina Tarantina kao ljubavno pismo Holivudu

Kan - “Bilo jednom u Holivudu”, najnoviji film američkog režisera Kventina Tarantina, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu, 25 godina nakon premijere njegovog filma “Petparačke priče”.

Film je pokupio pohvale, te su mnogi rekli da ovo deveto Tarantinovo ostvarenje predstavlja istinsko ljubavno pismo Holivudu i filmskoj industriji. 

Nakon premijernog prikazivanja publika je šestominutnim ovacijama nagradila film, a mnogi čak tvrde da je to njegov najbolji film nakon “Petparačkih priča”, a trenutno broji i pozitivne ocjene i komentare na stranici “Metaskor”.

Tarantino je na društvenim mrežama objavio molbu svima koji su pogledali film, da ga ne kvare drugima.

- Volim film. Vi volite film. To je putovanje prvog otkrivanja neke priče. Oduševljen sam što ovdje u Kanu s festivalskom publikom dijelim “Bilo jednom u Holivudu”. Glumci i ekipa su radili naporno da bi stvorili nešto originalno i jedino što tražim je da svi izbjegnu otkrivanje bilo čega što bi drugima onemogućilo da na isti način dožive film. Hvala vam - napisao je Tarantino.

Glavne uloge u filmu su povjerene Leonardu Dikapriju, koji igra zvijezdu vestern filmova Rika Daltona, kao i Bredu Pitu, koji igra njegovog dublera Klifa Buta.

Radnja filma prati velike promjene u filmskoj industriji u čuvenoj i revolucionarnoj 1969. godini. U pozadini velikih promjena, hipi i antiratnih pokreta radnja filma prati i sektu “Porodica”, koju je predvodio Čarls Menson. Margot Robi glumi Šeron Tejt, koja se useljava u stan pored Daltonovog. Kao što je slučaj sa većinom Tarantinovih filmova, nakon toga slijedi mračan i nasilan zaplet.

U ostalim ulogama igraju: Al Paćino, Kurt Rasel, Timoti Olifant i Tim Rot.

S obzirom na to da se film nalazi u takmičarskoj konkurenciji, filmski kritičar Džejms Gorber predviđa da bi Tarantino mogao da dobije i “Zlatnu palmu” za ovaj film.

- Istorijski neizvjesno, a tematikom sjajno ostvarenje. Kventin Tarantino bi mogao da osvoji “Zlatnu palmu”. Senzacionalno, provokativno, intenzivno i uznemirujuće remek-djelo - naveo je Gorber.

Kajl Bjukenen iz “Njujork tajmsa” je rekao da će sigurno biti mnogo “vrućih” mišljenja o novom Tarantinu, ali on smatra da njegovo još treba da se slegne i ohladi. Većina prisutnih je objasnila da im treba više vremena da razmisle o filmu i emocijama koje je on ostavio na njih.

Film će svjetsku premijeru imati 26. jula ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana