Филм Квентина Тарантина као љубавно писмо Холивуду

Миланка Митрић
Филм Квентина Тарантина као љубавно писмо Холивуду

Кан - “Било једном у Холивуду”, најновији филм америчког режисера Квентина Тарантина, премијерно је приказан на Филмском фестивалу у Кану, 25 година након премијере његовог филма “Петпарачке приче”.

Филм је покупио похвале, те су многи рекли да ово девето Тарантиново остварење представља истинско љубавно писмо Холивуду и филмској индустрији. 

Након премијерног приказивања публика је шестоминутним овацијама наградила филм, а многи чак тврде да је то његов најбољи филм након “Петпарачких прича”, а тренутно броји и позитивне оцјене и коментаре на страници “Метаскор”.

Тарантино је на друштвеним мрежама објавио молбу свима који су погледали филм, да га не кваре другима.

- Волим филм. Ви волите филм. То је путовање првог откривања неке приче. Одушевљен сам што овдје у Кану с фестивалском публиком дијелим “Било једном у Холивуду”. Глумци и екипа су радили напорно да би створили нешто оригинално и једино што тражим је да сви избјегну откривање било чега што би другима онемогућило да на исти начин доживе филм. Хвала вам - написао је Тарантино.

Главне улоге у филму су повјерене Леонарду Дикаприју, који игра звијезду вестерн филмова Рика Далтона, као и Бреду Питу, који игра његовог дублера Клифа Бута.

Радња филма прати велике промјене у филмској индустрији у чувеној и револуционарној 1969. години. У позадини великих промјена, хипи и антиратних покрета радња филма прати и секту “Породица”, коју је предводио Чарлс Менсон. Маргот Роби глуми Шерон Тејт, која се усељава у стан поред Далтоновог. Као што је случај са већином Тарантинових филмова, након тога слиједи мрачан и насилан заплет.

У осталим улогама играју: Ал Паћино, Курт Расел, Тимоти Олифант и Тим Рот.

С обзиром на то да се филм налази у такмичарској конкуренцији, филмски критичар Џејмс Горбер предвиђа да би Тарантино могао да добије и “Златну палму” за овај филм.

- Историјски неизвјесно, а тематиком сјајно остварење. Квентин Тарантино би могао да освоји “Златну палму”. Сензационално, провокативно, интензивно и узнемирујуће ремек-дјело - навео је Горбер.

Кајл Бјукенен из “Њујорк тајмса” је рекао да ће сигурно бити много “врућих” мишљења о новом Тарантину, али он сматра да његово још треба да се слегне и охлади. Већина присутних је објаснила да им треба више времена да размисле о филму и емоцијама које је он оставио на њих.

Филм ће свјетску премијеру имати 26. јула ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана