Film “Granice kiše” otvara “Prvi kadar”

Milanka Mitrić
Film “Granice kiše” otvara “Prvi kadar”

Istočno Sarajevo - Premijernim prikazivanjem filma “Granice kiše” u prostorijama Kulturnog centra u Istočnom Novom Sarajevu, u ponedjeljak u 19 časova, svečano će biti otvoren Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”.

Prikazivanju ovog filmskog ostvarenja Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara prisustvovaće glumačka ekipa i producenti, ali i značajna imena dokumentarnog filma iz cijelog svijeta.

“Prvi kadar” je organizovan 12. put i biće održan paralelno u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom “Prvi kadriraj”.

Selektor i umjetnički direktor festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić objasnila je da je namjera da ovaj moto bude nadahnuće filmskim stvaraocima u pronalaženju novih priča, te da ih podstakne da ih prvi zabilježe.

- Na taj način festival pokreće inspiraciju i kreativnost u stvaranju filmskih ostvarenja s upečatljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću - rekla je Mitrić-Štifanić.

Važan iskorak prema decentralizaciji kulture i filma napravljen je potpisivanjem Memoranduma o saradnji Produkcije “Prvi kadar”, grada Zvornika i opštine Istočno Novo Sarajevo.

- Održavanjem festivala u Istočnom Sarajevu i Zvorniku Produkcija “Prvi kadar” postaje most kulture među gradovima, čime se povećava broj filmskih gledalaca i uticaj na razvoj kinematografije u Republici Srpskoj i BiH i festival dobija novi koncept - kazala je Mitrić-Štifanić.

Takmičarski program festivala obuhvatiće 42 filma iz 17 država, koji će biti predstavljeni u šest različitih kategorija. Kategorije ovogodišnje manifestacije su: “U fokusu” - međunarodni dokumentarni filmovi, “Eks-Ju u fokusu” - dokumentarni filmovi regiona, “Kratke priče” - međunarodni igrani filmovi domaćih i stranih autora, “Eks-Ju kratke priče” - kratki filmovi regiona, “Ključ za film” - igrani filmovi studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i “Ključ za film” - kratki igrani filmovi domaćih i stranih autora.

- Festival je obogaćen novom selekcijom “Eks-Ju kratke priče”. S obzirom na to da je prijavljen veliki broj kratkih igranih filmova sa prostora bivše Jugoslavije, ukazala se potreba da publici bude prikazan presjek najnovijih ostvarenja kratkog igranog filma, autora koji daju značajan doprinos popularizaciji domaće kinematografije kod nas i u svijetu - objasnila je Mitrić-Štifanić.

Prateći program festivala će obuhvatiti koncerte, izložbe, promocije, filmske škole, promocije časopisa i filmove za najmlađe gledaoce. Festival traje do 17. novembra.

Pečat

Povodom obilježavanja 20 godina Akademije umjetnosti u Banjaluci, Savjet festivala je odlučio da “Pečat kneza Pavla za doprinos razvoju filmske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH” bude dodijeljen studijskom programu Dramske umjetnosti. Povodom toga biće organizovan program “Dvadeset godina Akademije umjetnosti” sa projekcijom najboljih studentskih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana