Филм “Границе кише” отвара “Први кадар”

Миланка Митрић
Филм “Границе кише” отвара “Први кадар”

Источно Сарајево - Премијерним приказивањем филма “Границе кише” у просторијама Културног центра у Источном Новом Сарајеву, у понедјељак у 19 часова, свечано ће бити отворен Међународни филмски фестивал “Први кадар”.

Приказивању овог филмског остварења Николе Мијовића и Властимира Судара присуствоваће глумачка екипа и продуценти, али и значајна имена документарног филма из цијелог свијета.

“Први кадар” је организован 12. пут и биће одржан паралелно у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом “Први кадрирај”.

Селектор и умјетнички директор фестивала Александра Митрић-Штифанић објаснила је да је намјера да овај мото буде надахнуће филмским ствараоцима у проналажењу нових прича, те да их подстакне да их први забиљеже.

- На тај начин фестивал покреће инспирацију и креативност у стварању филмских остварења с упечатљивим ставом. Мото фестивала је и порука младима да се баве филмом и филмском умјетношћу - рекла је Митрић-Штифанић.

Важан искорак према децентрализацији културе и филма направљен је потписивањем Меморандума о сарадњи Продукције “Први кадар”, града Зворника и општине Источно Ново Сарајево.

- Одржавањем фестивала у Источном Сарајеву и Зворнику Продукција “Први кадар” постаје мост културе међу градовима, чиме се повећава број филмских гледалаца и утицај на развој кинематографије у Републици Српској и БиХ и фестивал добија нови концепт - казала је Митрић-Штифанић.

Такмичарски програм фестивала обухватиће 42 филма из 17 држава, који ће бити представљени у шест различитих категорија. Категорије овогодишње манифестације су: “У фокусу” - међународни документарни филмови, “Екс-Ју у фокусу” - документарни филмови региона, “Кратке приче” - међународни играни филмови домаћих и страних аутора, “Екс-Ју кратке приче” - кратки филмови региона, “Кључ за филм” - играни филмови студената филмских академија из земље и свијета и “Кључ за филм” - кратки играни филмови домаћих и страних аутора.

- Фестивал је обогаћен новом селекцијом “Екс-Ју кратке приче”. С обзиром на то да је пријављен велики број кратких играних филмова са простора бивше Југославије, указала се потреба да публици буде приказан пресјек најновијих остварења кратког играног филма, аутора који дају значајан допринос популаризацији домаће кинематографије код нас и у свијету - објаснила је Митрић-Штифанић.

Пратећи програм фестивала ће обухватити концерте, изложбе, промоције, филмске школе, промоције часописа и филмове за најмлађе гледаоце. Фестивал траје до 17. новембра.

Печат

Поводом обиљежавања 20 година Академије умјетности у Бањалуци, Савјет фестивала је одлучио да “Печат кнеза Павла за допринос развоју филмске умјетности у Републици Српској и БиХ” буде додијељен студијском програму Драмске умјетности. Поводом тога биће организован програм “Двадесет година Академије умјетности” са пројекцијом најбољих студентских филмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана