Филм “Границе кише” на фестивалу у Гетеборгу

Срна
Филм “Границе кише” на фестивалу у Гетеборгу

Бањалука - Дугометражни играни филм из Републике Српске “Границе кише” биће приказан на филмском фестивалу који данас почиње у шведском граду Гетеборгу, рекао је Срни Властимир Судар, који је са Николом Мијовићем аутор овог филма.

На водећем филмском фестивалу у Скандинавији, који ће трајати десет дана биће приказано 450 филмова из 80 земаља, а филм “Границе кише” биће приказан у оквиру програма “Нови гласови”. Судар је изразио наду да ће филм наићи на добар пријем код публике у Шведској, као што је то био и случај на фестивалима до сада.

Овај филм је свјетску премијеру имао у августу прошле године на Фестивалу у Монтреалу и до краја 2018. године је приказан на укупно 13 фестивала, те освојио четири награде.

Своју премијеру у Републици Српској филм је имао на отварању фестивала “Први кадар” у Источном Сарајеву, а потом је приказан у Зворнику.

У региону је филм имао премијере на значајним фестивалима у Београду, Подгорици, Скопљу и Нишу, а у свијету је поред Канаде већ приказан у Енглеској, Русији и Њемачкој. Филм би се могао наћи у дистрибуцији у касно прољеће ове године.

Филм “Границе кише” је копродукција Републике Српске са Црном Гором, а као мањински копродуценти учествовали су и Србија, Шведска и Велика Британија. Радња је смјештена у данас напуштена села на граници Херцеговине и Црне Горе, у близини границе са Хрватском.

Главни јунак - Јагода стиже из града да посјети родбину и спрема испите, а њено присуство доноси промјене и наду свима које сретне, разоткривајући све свакодневне страхове људи, предрасуде и нетрпељивост према другачијем.

У овој причи о љубави и нади главне улоге тумаче млади глумци Кристина Стевовић, Вахидин Прелић и Роберт Будак, а први пут на филму се појављују дјечаци из Требиња, Недјељко Миловић и Огњен Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана