Фестивал ангажованог филма: Фокус на креативности и културној различитости

Данко Кузмановић
Фестивал ангажованог филма: Фокус на креативности и културној различитости

Бањалука - Фестивал ангажованог филма, као и радионице за полазнике пројекта “Filming the Other”, окупиће љубитеље документарног филма и социјалних тема, као и искусне филмске раднике, од четвртка до суботе у бањалучком мултиплексу “Синестар”.

Идеја пројекта “Филминг тхе Отхер” је да пружи подршку младим и креативним људима од 18 до 30 година, који би требало да реализују своје идеје, умреже се са колегама из остатка земље и обогате своје искуство радовима који ће им помоћи у изградњи каријере. Истовремено, њихов креативни потенцијал и филм, као важна умјетничка платформа, служиће им за упознавање са позитивним аспектима културне различитости. Креативност, повезивање и филм ће им помоћи да боље разумију, осјете и уваже разлике међу људима.

- Пројекат се реализује у неколико фаза. Прва од њих била је објава јавног позива за идеје за кратке документарне филмове на тему “Других”. Позив је трајао 20 дана и путем њега стигло је више од двадесет пријава, а изабрали смо дванаест полазника филмске радионице са ауторима и продуцентима међународно награђиваних друштвено-ангажованих документарних филмова - рекла је координатор пројекта Мирјана Милобратовић.

Филмска индустрија у нашој земљи, како је навела Милобратовићева, не добија довољну подршку, тако да то представља проблем младим ствараоцима.

- Ово нам је драг пројекат, јер обухвата двије ствари. Једна је да се кроз документарну форму бавимо важним друштвеним питањима, а друга је да дајемо прилику младим умјетницима у БиХ да реализују своје идеје. Филмска индустрија у нашој земљи не добија довољну подршку ни у РС, ни у БиХ, тако да млади ријетко имају прилику да стекну практично искуство сета и рада са екипом - казала је Милобратовићева.

У склопу фестивала биће приказано пет ангажованих филмова на тему “Суочавање са прошлошћу”.

- Пет филмова, који су друштвеноангажовани, а које ће публика моћи да погледа су “Србенка” Небојше Слијепчевића, “Друга страна свега” Миле Турајлић, “Терет” Огњена Главонића, “Окупација 1968” продуцента Петера Керекеша и “Chriss the Swiss” Ање Кофмел. Сви су снимљени са темама разних проблема с којима су се земље одакле су потекли суочавале у протеклом периоду - додала је Милобратовићева.

Послије приказивања својих филмова аутори филмова “Србенка” и “Терет”, као и продуцент филма “Chriss the Swiss” учествова ће у модерираном разговору са публиком.

У оквиру фестивала биће реализоване и четири радионице које ће предводити Небојша Слијепчевић, Огњен Главонић, Роберт Зубер и Синиша Јуричић.

- Жељели смо да доведемо и Милу Турајлић, али спријечена је због обавеза, тако да смо као модератора и предавача довели Роберта Зубера. Он је врстан документариста из Хрватске и дуго је радио и на ХРТ-у - објаснила је Милобратовићева.

Након радионица, жири ће одабрати три идеје које ће ући у фазу продукције. Млади аутори побједничких идеја ће у почетној фази радити на разради својих идеја и припремама за снимање. Продукција ће се одвијати у љетним мјесецима, а премијера три кратка документарна филма је заказана за новембар у Бањалуци.

Организатор фестивала је “Визарт филм” у сарадњи са “Обала арт центром” и “Сарајево филм фестивалом”.

Пројекат се реализује уз подршку швајцарске амбасаде у БиХ, “Роберт Бош” фондације, града Бањалука и пројекта “Бањалука 2024 - Европска престоница културе”.

Распоред пројекција

“Србенка”, филм Небојше Слијепчевића, четвртак у 20.30 часова

“Друга страна свега”, филм Миле Турајлић, петак у 18 часова

“Терет”, филм Огњена Главоњића, петак 20.30

“Окупација 1968”, филм петоро аутора, субота у 18 часова

“Chriss the Swiss”, филм Ање Кофмел, субота у 20.30 часова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана